Индустријска производња повећана у јуну због раста у сектору енергетике

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 11:10

Индустријска производња повећана у јуну због раста у сектору енергетике

Реални раст БДП у другом тромесечју 2023. износио је 1,7 одсто међугодишње према прелиминарној процени Републичког завода за статистику, а индустријска производња је у јуну забележила међугодишњи раст од 0,5 одсто, вођена растом у сектору енергетике, који је међугодишње износио >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 12,7 одсто, објавила је НБС. Фото: Градске инфо С друге стране, у сектору рударства остварен је пад од 13,4 одсто међугодишње, док је активност у прерађивачкој индустрији стагнирала.
У прерађивачкој индустрији производња у јуну међугодишње је порасла у 10 од 24 области, при чему је највећи позитиван допринос потекао од производње основних метала, електронских и фармацеутских производа и моторних возила, док је у супротном смеру деловала нижа производња прехрамбених производа, нафтних деривата и металних производа.
У периоду јануар-јун ове године, индустријска производња је забележила међугодишњи раст од 1,7 одсто, вођен растом сектора енергетике од 16,9 одсто, док су сектори рударства и прерађивачке индустрије забележили благи пад од 0,5 одсто и 1,0 одсто међугодишње. Промет у трговини на мало у јуну реално је био нижи за 6,0 одсто него у истом месецу претходне године, док је у периоду јануар-јун реално смањен за 5,1 одсто међугодишње.
Укупан број долазака туриста у јуну виши је за 4,7 одсто међугодишње, а укупан број ноћења туриста за 0,9 одсто. У периоду јануар-јун, укупан број долазака туриста виши је за 13,9 одсто међугодишње, а број ноћења туриста већи је за 10,5 одсто међугодишње.
Када је реч о спољнотрговинским кретањима, према подацима Републичког завода за статистику, робни извоз је у јуну остварио међугодишњи раст од 3,3 одсто, вођен извозом прерађивачке индустрије, у оквиру које је 17 од 23 области забележило међугодишњи раст.
Робни увоз је у јуну забележио међугодишњи пад од 6,5%, највећим делом услед смањења увоза енергената и осталог репроматеријала. Посматрано у првој половини 2023. године, робни извоз је повећан за 9,4 одсто у односу на исти период претходне године, док је робни увоз у истом периоду смањен за 5,0 одсто међугодишње.
Zašto Nemice primaju za trećinu manju penziju od Nemaca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Индустријска производња повећана у јуну због раста у сектору енергетике се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.