РЦ Сомбор: Присуство инвазивних стеница у усевима и засадима

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 10:58

РЦ Сомбор: Присуство инвазивних стеница у усевима и засадима

На подручју деловања РЦ Сомбор , на великом броју биљних врста (паприка, парадајз, соја, шећерна репа, винова лоза, леска ) регистровани су сви развојни стадијуми стеница-зелене повртне (Nezara viridula) и браон мраморасте (Halyomorpha halys) и у току је њихово пиљење. Halyomorpha halys – браон мрамораста >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << стеница је изразити полифаг.
Фото: Wikimediacommons/Matthew Bellemare Ова штеточина презимљава у стадијуму одраслог инсекта. У пролеће се допунски храни и након парења полаже јаја (од јуна до краја августа), јаја су у почетку беличаста, положена у групице на наличју листа. Младе, тек испиљене ларве се држе на окупу, али после првог пресвлачења крећу у активну потрагу за храном. Штете наносе током целе вегетације.
Штете причињавају и ларве и имага сисањем биљних сокова из наџемних делова биљака. Симптом напада су ситни, округли убоди који касније прерастају у некротичне пеге. У случају јачег напада може доћи до опадања плодова и потпуног губитка приноса.
Nezara viridula – зелена (повртна) стеница презимљава у стадијуму имага. Фото: PrtSc/Wikipedia У пролеће, при температурама ваздуха изнад 10°Ц, имаго почиње да се храни, копулира и полаже јаја. Женка полаже 30-130 јаја у гомилице на наличје листа и то на горње делове усева. Први ларвени ступањ остаје на леглу, не храни се док са исхраном почиње тек други ларвени ступањ развића. Штете наносе и ларве и имага сисањем биљних сокова.
Зелена повртна стеница спада у групу полифагних штеточина али се среће најчешће у усевима поврћа (парадајз, паприка, кромпир, боранија) али и у усевима соје, кукуруза и у засадима воћа и винове лозе. Храни се свим деловима биљака али примарно плодовима. Нападнути плодови губе тржишну вредност док нападнуте биљке заостају у порасту, што доводи до опадања плодова.
У усевима у којима је регистровано присуство стеница за сада су бројности ниске али се пољопривредним произвођачима препоручује преглед усева и уколико се утврди њихово присуство препоручује се примена инсектицида из групе пиреторида (a.m. deltametrin и lambda-cihalotrin) али водити рачуна о каренци примењеног инсектицида.
РЦ Сомбор наставља да прати присуство стеница на подручју свог деловања и благовремено ће дати сигнал за њихово сузбијање у угроженим усевима/засадима.
RC Vrbas: Prisustvo invazivnih stenica

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Сомбор: Присуство инвазивних стеница у усевима и засадима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.