Приступање Србије АСЕАН уговору доноси велике могућности за економску сарадњу

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 20:20

Приступање Србије АСЕАН уговору доноси велике могућности за економску сарадњу

Професорка Факултета политичких наука Драгана Митровић оценила је данас да приступање Србије АСЕАН уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији доноси велике могућности за економску сарадњу наше државе са државама чланицама те организације. Фото: Pexels/Pixabay Чланице >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Асоцијације земаља Југоисточне Азије (АСЕАН) на састанку министара спољних послова у Џакарти у среду једногласно су одобриле приступни захтев Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији.
Државе чланице те организације су: Индонезија, Филипини, Малезија, Сингапур, Тајланд, Камбоџа, Лаос, Вијетнам, Брунеј Дарусалам и Мјанмар. Митровић је за Танјуг навела да АСЕАН, као централни политички, економски и безбедносни ентитет у Југоисточној Азији који нуди бројне могућности за развој економије државама које су са тим чланицама постигле овакав споразум.
На констатацију да су чланице АСЕАН-а истовремено чланице покрета несврстаних, а на питање колико је важна историјска политичка веза са Србијом, као наследницом некадашње Југославије, која је била оснивач покрета несврстаних, Митровић истиче да је веома значајно што се наша земља препознаје као политички настављач некадашње Југославије.
„Неке од кључних вредности АСЕАН-а су подршка суверености земаља, немешање у питања других земаља, све оно што можемо сажети као неке од основних принципа којима се руководио покрет несврстаних. То је веома добро за наш међународни, политички и геополитички положај, јер се показало да уз такву подршку ми можемо много тога да постигнемо на глобалном нивоу уколико смо довољно активни“, рекла је она.
На питање какве користи би Србија могла да има од приступања уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији АСЕАН-а, Митровић објашњава да, уколико би се посматрале групно, државе чланице АСЕАН-а су пета највећа економија на свету. „Ако гледамо неке средњорочне и дугорочне трендове они су поред азијских економских супер сила – Кине и Индије трећи по висини раста. Њихов удео у глобалној трговини је огроман, неке од њих су, попут Сингапура, земље са највишим нивоом прихода по глави становника и највишим нивоом бруто домаћег производа по глави становника“, рекла је Митровић.
Митровић каже и да се очекује да АСЕАН-ова трговина са светом у наредних неколико година достигне неколико билиона долара и да сарадња са тим чланицама пружа велике могућности за Србију, али да од активности наше земље све зависи.
„То би подразумевало да се активност са наше стране настави, да отворимо амбасаде макар у свих пет највећих економија АСЕАН-а, да сада тај формални политички оквир који смо оваквом одлуком добили и постали земља која је приступила уговору о сарадњи и пријатељству, да испунимо конкретним сардржајима сарадње, јер то зависи од нас, наше активности и способности“, рекла је она.
KFOR: Smanjenje prisustva policije na severu je odgovornost kosovskih institucija

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Приступање Србије АСЕАН уговору доноси велике могућности за економску сарадњу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.