Дојче Веле: Аустријанци могу без руског гаса?

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 16:05

Дојче Веле: Аустријанци могу без руског гаса?

Москва је толико пута претила „завртањем славине“ Европи, да најновију претњу скоро нико није приметио, пише „Дојче Веле“ и наводи да овога пута Газпром прети украјинском Нафтогазу да ће обуставити транзит гаса преко Украјине, који, иначе, тече без обзира на руску агресију. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pixabay/jdblack Ако би се претња обистинила, Газпром би остао без линије до последње велике европске муштерије – Аустрије, а тамошњи најважнији увозник ОМВ шаље сигнале да је спреман и за тај сценарио, наводи „Дојче Веле“.
Транзит преко Украјине тече по уговору који истиче тек крајем 2024. године, а претпоставља се да обе стране – руска и украјинска – нису желеле да повреде тај уговор, као ни да оставе преостале европске муштерије без руског гаса.
Након обуставе слања гаса кроз Северни ток, а онда и диверзије којом је тај гасовод уништен, Газпром транзитом кроз Украјину још зарађује нешто пара од европског тржишта.
Осим тога, ради и такозвани Турски ток којим гас стиже на Балкан, али његов капацитет од 16 милијарди кубика годишње далеко је мањи и од Северног тока и од старе совјетске везе кроз Украјину.
Уговор о транзиту предвиђа да Газпром од 2021. до 2024. преко Украјине и Словачке испоручује до 40 милијарди кубика до аустријског чворишта Баумгартен. Одатле се деценијама гас распоређивао ка Аустрији, Немачкој, Италији, Чешкој и Словенији.
Међутим, од свих великих добављача, сада је Газпрому преостао једино аустријски ОМВ.
Како Украјинци покушавају да покрену низ процеса против Газпрома пред арбитражним судовима, шеф руског гиганта Алексеј Милер запретио је почетком јула да ће прекинути сваку сарадњу, дакле и транзит.
Према Милеровим речима, Газпром се пред европским арбитражним судовима не може надати фер процесима због западних санкција и „таласа русофобије у Европи“.
Украјински Нафтогаз, наиме, жели пред арбитражом да постигне да му Газпром плаћа за транзит 40 милијарди кубика годишње, како и пише у уговору, без обзира на то што Руси од 2022. кроз Украјину шаљу тек нешто више од трећине пређашње количине.
Руси, пак, одбијају да плате јер украјинска страна од маја 2022. не прихвата испоруке преко мерне станице Сохрановка, већ само још преко мерне станице Суџа.
Аргумент Украјинаца је да пут преко Сохрановке иде кроз окупирану област Луганска, те да зато његово коришћење више није могуће. Кијев је предложио да се у замену повећају испоруке преко Суџе, али Газпром каже да је то технички немогуће.
Тешко је закључити ко је колико у праву, али упада у очи да су преко Сохрановке Руси раније испоручивали свега трећину гаса кроз Украјину, али су сада смањили испоруке за скоро две трећине, наводи „Дојче Веле“.
Случај се, дакле, неће решавати пред арбитражом коју Руси одбијају, а ако Газпром зато стварно обустави транзит, посредно ће бити погођен и аустријски ОМВ.
Аустријски увозник каже да је на то спреман и још у фебруару је саопштио да је прошле године увезао једва 30 одсто предвиђеног гаса од Руса, а за остало се снашао код других добављача.
У мају је пажњу аустријске јавности привукла изјава бившег шефа ОМВ-а Герхарда Ројса који је на телевизији рекао да Украјинци после 2024. ионако више неће допуштати руски транзит. Ројс се позвао на своје изворе у Кијеву.
То је подстакло аустријску министарку енергетике да већ идућег дана каже како се земља мора ослободити зависности од руског гаса.
„Седење скрштених руку је опасност за нашу земљу“, рекла је министарка Леоноре Гевесер.
Три седмице касније је ОМВ донео коначну одлуку да улаже у гасно поље Нептун Дееп које се налази у румунском делу Црног мора. Тим пројектом би Румунија могла постати највећи произвођач земног гаса у ЕУ, а део би стизао и у Аустрију од 2027. године.
Две седмице касније ОМВ је саопштио да је најмио додатне капацитете гасовода у Немачкој и Италији за транспорт до Аустрије. Тим гасоводима може се доводити гас из Норвешке, као и течни гас који стиже до терминала у Холандији и Италији.
„Ови капацитети, заједно са алтернативним не-руским гасним изворима ОМВ, средњорочно обезбеђују наше обавезе према клијентима“, саопштио је тада ОМВ.
Но, то не значи да ће Аустријанци својевољно дићи руке од руског гаса. „Све док Газпром испоручује, ми ћемо набављати те количине од њих“, рекао је ових дана директор ОМВ Алфред Штерн за Фајненшел тајмс.
То је био јасан сигнал да ОМВ неће једнострано раскидати уговор са Газпромом који тече до 2040. године. Уосталом, гас није на листи санкција ЕУ.
Но, главна порука Штерна у том интервјуу као да је била упућена и Русији и аустријским муштеријама: ако Газпром прекине испоруке, ми ћемо се снаћи, наводи „Дојче Веле“.
Компанија НИС наставља са подршком граду Зрењанину

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дојче Веле: Аустријанци могу без руског гаса? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.