Нови притисак иранских власти на жене с циљем да се наметне ношење хиџаба

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 14:26

Нови притисак иранских власти на жене с циљем да се наметне ношење хиџаба

Иранске власти најавиле су данас нову кампању с циљем да се жене приморају да носе хиџаб. Фото: Pixabay/mostafa_meraji Припадници иранске полиције за морал вратили су се на улице 10 месеци након полицијског убиства младе жене у притвору што је изазвало протесте широм земље.
Полиција >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за морал се углавном повукла након полицијског убиства 22-годишње Махсе Амини прошлог септембра, а власти су покушавале да обуздају масовне протесте који су позивали на збацивање теократског режима која управља Ираном више од четири деценије, подсећа Ројтерс.
Након тешких репресија и насилних полицијских интервенција у којима је убијено преко 500 демонстраната, а приведено скоро 20.000, протести су углавном утихнули ове године.
Међутим, многе жене су наставиле да пркосе властима одбацујући службени кодекс облачења, посебно у престоници Техерану и другим великим градовима.
Од полицијског убиства младе Махсе Амини полиција за морал ретко је виђана у редовним патролама, а у децембру се чак могло чути да је ова јединица распуштена иако је то касније демантовано.
Иранске власти су током кризе инсистирале да се правила нису променила јер клерикални државни врх сматра да је хиџаб стуб исламске револуције, а лежерније одевање знак западне декаденције.
Полицијски генерал Саид Монтазеролмахди, портпарол полиције, потврдио је да ће полиција за морал наставити да упозорава, а затим и затвара жене које не носе хиџаб у јавности.
У Техерану се већ може видети да припадници ове јединице патролирају улицама у обележеним возилима.
У борби и протестима против обавезног ношења хиџаба жене су имале водећу улогу, а демонстрације су убрзо прерасле у позиве на свргавање иранских клерикалних владара, које демонстранти, углавном млади, оптужују да су корумпирани, репресивни и неспремни да комуницирају са народом.
Међутим, иранска влада је за протесте окривила заверу страног фактора, без пружања валидних доказа за своје оптужбе.
Irački premijer Al Sudani doputovao u zvaničnu posetu Siriji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови притисак иранских власти на жене с циљем да се наметне ношење хиџаба се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.