Ирачки премијер Ал Судани допутовао у званичну посету Сирији

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 14:01

Ирачки премијер Ал Судани допутовао у званичну посету Сирији

Ирачки премијер Мохамед Шија Ал Судани започео је данас званичну посету Сирији, прву посету једног ирачког премијера од избијања рата у Сирији 2011. године. Фото: WikimediaCommons/ U.S. Department of State Како се наводи, у фокусу Ал Суданијеве посете су обезбеђивање ирачко-сиријске границе и јачање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << економских веза, наводи Ројтерс.
Ирак и Сирија имају блиске економске, војне и политичке везе са Ираном које су одржане и током грађанског рата у Сирији иако су друге арапске државе повукле своје амбасадоре и затвориле своје амбасаде у Сирији.
Званични Багдад и Дамаск, уз подршку шиитских оружаних група из Ирана, сарађују у борби против екстремиста из групе Исламска држава, која се из Ирака проширила у Сирију и у једном тренутку је контролисала више од трећине територије обе земље.
Фархад Алалдин, саветник премијера задужен за спољне послове рекао је да ће Ал Судани разговарати о борби против шверца наркотика, посебно амфетамина каптагон и спречавању инфилтрације припадника Исламске државе преко заједничке, 600 километара дуге сиријско-ирачке границе.
Премијер намерава да разговара и о трговинско-економским односима и сарадњи, као и о могућности да се поново отвори канал за извоз нафте у Средоземном мору што би могло да помогне Ираку да диверсификује своје извозне руте за нафту, рекао је Алалдин.
Kina i Rusija počinju vojne vežbe u Japanskom moru

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ирачки премијер Ал Судани допутовао у званичну посету Сирији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.