Медитација за почетнике: Шта би требало да знамо

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 10:17

Медитација за почетнике: Шта би требало да знамо

Медитација може бити један од ефикасних „алата“ за смањење анксиозности и балансирање унутрашњег стања. Фото: Pexels/Mikael Blomkvist У ужурбаном ритму живота када смо под сталним стресом због разних ситуација, веома је тешко одржати бистар ум и ментално здравље.
Како радити медитацију: Пронађите >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мирно место где вас нико неће ометати. Седите у удобан положај, почните да се опуштате и затворите очи. Усредсредите се на своје дисање.
Полако удахните кроз нос, осетите како вам ваздух пуни плућа, а затим полако издахните кроз уста, отпуштајући сву напетост и анксиозност.
Верујте свом даху и дозволите му да постане ритмичан и миран. Замислите да сте на безбедном и мирном месту. То може бити било које место где се осећате пријатно. На пример, удобна соба из детињства, мирна плажа, језеро, поље са цвећем или нешто друго. Визуелизујте ово место у свим бојама, осетите мирисе, звукове, боје.
Фокусирајте се на своја осећања. Покушајте да идентификујете где осећате узнемиреност или стрес. Можда је у грудима, стомаку или глави. Само прихватите ова осећања без отпора или осуђивања.
Затим се фокусирајте на своје дисање. Дозволите да ваш дах постане ваш фокус. Замислите да вас свака узнемирујућа мисао полако и глатко напушта и одлази са ветром или се раствара у језеру. Немојте се везивати за ове мисли, немојте их анализирати. Само приметите и пустите их.
Вратите свој ум на осећај сигурности и мира на вашем визуелизованом месту. Важно је да осетите ово место око себе и дозволите осећају мира да се прошири по вашем телу и уму.
Када будете спремни, полако отворите очи и останите потпуно мирни неколико минута. Осетите мир. Ова медитација уколико је радите свакодневно ће вам помоћи да се ослободите анксиозности и повећате стање хармоније.
Crna ili bela – koja čokolada je zdravija?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Медитација за почетнике: Шта би требало да знамо се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.