Послодавцима потребни продавци и ИТ стручњаци

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 10:09

Послодавцима потребни продавци и ИТ стручњаци

Према резултатима истраживања сајта startuj.com, који је део центра за запошљавање и развој каријере „Инфостуд”, примећује се да постоји велико интересовање младих за ИТ сектор, што се огледа у броју пријава на факултете који нуде ИТ усмерења. Фото: Pixabay/klimkin Међутим, на тржишту рада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је дефицит квалификованих кадрова у овој области. На пример, ове године је било 4.328 слободних места на факултетима ИТ усмерења, док је чак 6.997 будућих бруцоша конкурисало за та места.
Ова неусклађеност између понуде и тражње ствара изазове за младе људе који желе да се образују и пронађу посао у струци, наводе из „Инфостуда”.
Са друге стране, примећује се мање интересовање матураната за традиционалне факултете као што су Пољопривредни, Рударско-геолошки и Шумарски. На њима је остао велики број места, док су смерови попут психологије, стоматологије, фармације, медицине и графичког дизајна међу најтраженијима. На овим смеровима се у просеку троје свршених средњошколаца бори за једно слободно место.
Истраживање је указало и да су пет најтраженијих области на тржишту рада у Србији трговина и продаја, ИТ, машинство, администрација и угоститељство.
Ови подаци показују да су области које су најдоступније на тржишту рада често различите од оних које млади бирају приликом уписивања факултета.
Država otkupljuje pšenicu novog roda

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Послодавцима потребни продавци и ИТ стручњаци се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.