Држава откупљује пшеницу новог рода

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 10:03

Држава откупљује пшеницу новог рода

Влада Србије се на последњој седници сагласила да Републичка дирекција за робне резерве откупи од ратара до 200.000 тона пшенице новог рода. Фото: Pixabay/Pexels Ово је иначе био и један од захтева пољопривредника који сматрају да би овим механизмом могао да се постигне раст откупне цене >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << жита на тржишту. Како је најављено, меркантилна пшеница биће откупљена по цени од 25 динара по килограму, без ПДВ-а, а куповина ће се обављати посредовањем Продуктне берзе Нови Сад, са којом ће дирекција закључити посебан уговор.
Понуђена цена иначе је виша од тренутне на комерцијалном тржишту.
„Мера је донета с обзиром на билансне потребе и остваривање стратешког нивоа залиха меркантилне пшенице, као и помоћи примарној пољопривредној производњи“ наводи се у саопштењу. Наглашава се да је за реализацију ове мере предвиђен буџет од 5.506.600.000 динара. Пшеница ће бити откупљивана од физичких лица, односно носиоца регистрованих пољопривредних породичних газдинстава, саопштено је из владе. Минимална количина за откуп је 10 тона, а максимална 100 тона по газдинству. Уколико не буде откупљена довољна количина од пољопривредних породичних газдинстава, биће укључени и други привредни субјекти.
Подсетимо, неколико пољопривредних удружења тражило је да држава за робне резерве откупи 200.000 тона пшенице из новог рода, што је око десет одсто очекиваног приноса, јер је реч о стратешком производу.
Тим пре што су силоси највећих  извозника пуни прошлогодишњег жита, што знатно обара цену овог ратарског производа. Тренутно је на глобалном тржишту претња то што Русија, као највећи произвођач, и поред великих испорука има и огромне залихе и постоје реалне могућности да ће цене пшенице остати на нижем нивоу.
Begović: EXPO 2027 je bitan za Srbiju i region

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Држава откупљује пшеницу новог рода се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.