Јужнокорејски председник током посете Кијеву најавио већу помоћ Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Jul.2023, 07:30

Јужнокорејски председник током посете Кијеву најавио већу помоћ Украјини

Јужнокорејски председник Јун Сук-јеол током jучерашње ненајављене посете Кијеву обећао је већу војну и хуманитарну подршку Сеула Украјини у борби против Русије. Фото: Танјуг/AP Photo/Jae C. Hong Јун на заједничкој конференцији за новинаре са украјинским председником Володимиром Зеленским >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << није поменуо испоруке оружја Украјини, преноси АП.
Зеленски је захвалио Сеулу на снажној подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине, као и значајној политичкој, економској и хуманитарној помоћи.
Јун је рекао да ће Јужна Кореја ове године повећати испоруке војне опреме као што су панцири и шлемови, као и да ће упутити хуманитарну помоћ у вредности од 150 милиона долара, у односу на 100 милиона долара прошле године.
Јун је истакао да се са Зеленским договорио о сарадњи у послератној обнови Украјине.
Он је најавио да ће Јужна Кореја основати фонд за стипендије који ће бити назван по њему и Зеленском да би проширила подршку украјинским студентима у Јужној Кореји.
Јунова канцеларија саопштила је да је јужнокорејски председник отпутовао у Украјину са својом супругом Ким Кеон Хи након путовања у Литванију на самит НАТО-а и Пољску.
То је прва Јунова посета Кијеву откако је Русија напала Украјину, пренео је АП.
Јун је посетио и Бучу и Ирпин, два мала града у близини Кијева у којима су тела цивила пронађена на улицама и у масовним гробницама након повлачења руских трупа прошле године, додаје америчка агенција.
Јун је положио цвеће на споменик погинулима у рату, пре него што се сусрео са Зеленским.
Јужна Кореја придружила се међународним санкцијама против Русије и пружила Украјини хуманитарну и финансијску подршку, али није доставила оружје у складу са својом дугогодишњом политиком неиспоручивања оружја земљама које су активно укључене у сукоб.
Seul pozvao Kinu da odigra „konstruktivnu ulogu“ u obuzdavanju pretnji Severne Koreje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јужнокорејски председник током посете Кијеву најавио већу помоћ Украјини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.