Вучић: Курти није заинтересован за мир

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jul.2023, 18:27

Вучић: Курти није заинтересован за мир

Премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија не занима мир, не занима га чак ни шта Сједињене Америчке Државе мисле о њему, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић у интервјуу за портал The Pavlovic Today. Фото: Танјуг/Тара Радовановић Курти жели да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << буде тај који улази у сукоб са Србијом јер му то недостаје у биографији, да буде неко ко може да каже: „Ево ме, ја сам ратни вођа“, а не само Хашим Тачи, рекао је Вучић.
„Најизазовније је носити се са појединцима који се не понашају рационално и имају циљеве који превазилазе уобичајене и препознатљиве“, истакао је Вучић.
Очекивали бисте да је Куртијев циљ да сарађује са онима који су створили, како кажу, Косово, навео је председник Србије.
„Да са њима има најбоље и најближе односе, у којима мора да схвати да је њихова улога минимална, а да они који су то урадили, пре свега Сједињене Америчке Државе, морају да имају највеће поштовање. Али, Курти не жели да то разматра из те перспективе, њега занима сопствена улога. Њега не занима мир, не занима га чак ни шта Сједињене Америчке Државе мисле о њему“, нагласио је Вучић.
Он је објаснио да оно за шта је Аљбин Курти заинтересован јесте да буде „наследник“ Енвера Хоџе и Адема Демачија. „Курти жели да буде тај који улази у сукоб са Србијом јер му то недостаје у биографији, да буде неко ко може да каже ‘Ево ме, ратни вођа’, не само Тачи или било ко други. У таквим условима, када неко има тако ирационалан приступ, потпуно га је немогуће ангажовати на рационалан, интелигентан и мудар начин. И зато ни Американцима није лако да разговарају са њим“, рекао је Вучић.
Председник Србије је изразио спремност да настави дипломатски дијалог са Куртијем под покровитељством ЕУ, али одговарајући на питање да ли је Курти отишао предалеко, рекао је да верује да јесте и да ће му бити тешко да преокрене курс.
Вучић је рекао да на Куртијев приступ дијалогу Београда и Приштине гледа као на пуки покушај да „купи време и заштити сопствену моћ“ без истинског интереса за решавање основних питања. Према Вучићевој оцени, то најбоље илуструје одбијање Аљбина Куртија да формира Заједницу српских општина.
„Најважније што желим да вам кажем је да Курти једноставно ни под којим условима не жели да формира Заједницу српских општина и само ц́е измишљати све могуће разлоге зашто то неће учинити“, нагласио је Вучић.
Све остале ствари су само политички маневри и формалности, додао је председник Србије. Вучић је сугерисао да Куртијево оклевање да примени договорени анекс у Охриду у вези са Заједницом српских општина произилази из његове жеље да обликује своје политичко наслеђе на начин који подсећа на Енвера Хоџу, приказујући себе као „жртву“ и „великомученика“.
Према речима председника Србије, овакав приступ води у ћорсокак без икаквог помака.
Vučić: Izdržali smo nemoguće zarad očuvanja naših nacionalnih i državnih interesa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Курти није заинтересован за мир се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.