Путин: Није испуњен главни циљ прехрамбеног споразума

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jul.2023, 15:17

Путин: Није испуњен главни циљ прехрамбеног споразума

Председник Русије Владимир Путин рекао је у разговору с јужноафричким колегом Сирилом Рамафосом да обавезе у вези с отклањањем препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива нису испуњене, саопштено је из Кремља. Фото: Pixabay/markusspiske „Приликом разматрања питања у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << вези с истамбулским пакетом споразума Владимир Путин је нагласио да још нису испуњене обавезе о уклањању препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива, које су утврђене Меморандумом Русија – Уједињене нације“, наведено је у саопштењу.
„Главни циљ (прехрамбеног) споразума, односно испоруке жита земљама којима је оно најпотребније, укључујући земље на афричком континенту, није реализован“, рекао је Путин.
Двојица лидера су потврдила обострану спремност за јачање билатералне сарадње у разним областима, додаје се у саопштењу.
Црноморска иницијатива, коју су 22. јула прошле године у Истанбулу потписали представници Русије, Турске, Украјине и Уједињених нација, подразумева извоз украјинског жита и прехрамбених производа, као и ђубрива, преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.
Према споразуму, пловидбу бродова надгледа Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Путин је у више наврата указао на то да Запад већи део украјинског жита извози у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно најпотребније.
Прехрамбени споразум је саставни део пакета споразума. Други део је Меморандум Русија – Уједињене нације, који би требало да важи три године, а подразумева отклањање блокаде руског извоза прехрамбених производа и ђубрива.
За то је потребно поновно укључивање Роселхоз банке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике, резервних делова и сервисне опреме, обнављање рада цевовода за испоруку амонијака „Тољати – Одеса“ и низ других мера.
Москва је саопштила да се тај део споразума још не испуњава.
Begović: EXPO 2027 je bitan za Srbiju i region

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Путин: Није испуњен главни циљ прехрамбеног споразума се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.