Јанчић: Због високих температура већа опасност од шумских пожара

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jul.2023, 14:05

Јанчић: Због високих температура већа опасност од шумских пожара

Због високих температура, налазимо се у критичном периоду када се ради о опасности од шумских пожара, изјавила је данас Гордана Јанчић, из Јавног предузећа „Србијашуме“. Фото: Танјуг/Communications Nova Scotia /The Canadian Press via AP „Високе температуре често имају за последицу и разна струјања, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << односно ветрове, а оно што је један од главних узрочника јесте да људи често бораве у шуми и на зеленим површинама и услед нехата долази до појаве шумских пожара“, изјавила је Јанчић.
Јанчић је навела да временске прогнозе и вишегодишње процене које показују раст температура, омогућавају ЈКП „Србијашуме“ да се организује и да благовремено предузме све превентивне и репресивне мере.
„Једна од превентивних мера јесте да се у овим критичним периодима појаве шумских пожара обратимо широкој јавности, свима онима који могу бити потенцијални узрочници шумских пожара, а исто тако ми предузимамо мере путем наших чуварских служби које су присутне на терену и врше контролу присуства људи“, објаснила је Јанчић.
Навела је да ЈП „Србијашуме“ има одговарајућу опрему помоћу које врло брзо добија обавештење о појави шумских пожара.
На питање да ли су предвиђене новчане казне за починиоце који су несавесним поступањем довели до шумских пожара, Јанчић је рекла да сви закони предвиђају казне за починиоце који се открију.
„То су углавном прекршајне казне, подносе се и прекршајне пријаве против лица која су изазвала несавесно паљење ватре“, рекла је Јанчић.
Додала је да кривце открива МУП, који истражује време настанка пожара, као и ко се кретао подручјем где је пожар настао.
RHMZ upozorava na visoke temperature do 19. jula

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јанчић: Због високих температура већа опасност од шумских пожара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.