Сеул позвао Кину да одигра „конструктивну улогу“ у обуздавању претњи Северне Кореје

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jul.2023, 11:42

Сеул позвао Кину да одигра „конструктивну улогу“ у обуздавању претњи Северне Кореје

Министар спољних послова Јужне Кореје Парк Јин позвао је Кину да одигра „конструктивну улогу” у обуздавању претњи из Северне Кореје, након што је Пјонгјанг ове недеље лансирао интерконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ). Фото: Танјуг/AP Photo/Ng Han Guan Парк и директор Канцеларије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Ји састали су се на маргинама самита Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) у Џакарти, а јужнокорејски министар је „снажно осудио” лансирање ИЦБМ Северне Кореје.
„Заједнички је интерес Сеула и Пекинга да Северна Кореја заустави провокације и врати се дијалогу”, рекао је Парк према саопштењу из његовог кабинета, преноси Ројтерс.
„Он је оценио да је од највеће важности да кинеска страна одигра конструктивну улогу за мир и стабилност Корејског полуострва“, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова Јужне Кореје.
Већ неколико година Савет безбедности Уједињених нација је подељен у односу према Пјонгјангу, пошто Кина и Русија тврде да нове санкције неће помоћи у ублажавању тензија, док Вашингтон оптужује Пекинг и Москву да охрабрују Северну Кореју тако што је штите од нових санкција”, наводи Ројтерс.
Агенција додаје да су се односи између Јужне Кореје и Кине погоршали након што је кинески амбасадор прошлог месеца сугерисао да је Јужна Кореја направила погрешан избор стављајући се на страну САД против Кине.
Ванг је у разговору са министром спољних послова Јужне Кореје истакао да је питање Тајвана „срж виталних интереса Кине и тиче се политичке основе и поверења у односима Кине и Јужне Кореје”, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова.
Он је додао да се нада се да ће се јужнокорејска страна придржавати принципа једне Кине.
„Кина је вољна да ради са Јужном Корејом на обнови међусобног поверења и враћању стратешког партнерства две земље на здрав колосек”, рекао је Ванг.
Američki gradovi sve češće imaju i gradonačelnike za noćni život

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сеул позвао Кину да одигра „конструктивну улогу“ у обуздавању претњи Северне Кореје се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.