Ус­по­ри­ли ру­дар­ство и пре­ра­ђи­вач­ка ин­ду­стри­ја

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jul.2023, 10:54

Ус­по­ри­ли ру­дар­ство и пре­ра­ђи­вач­ка ин­ду­стри­ја

За раз­ли­ку од про­шле го­ди­не ка­да је ин­ду­стриј­ска про­из­вод­ња бе­ле­жи­ла раст од 1,8 од­сто, а на тај раст нај­ве­ћи ути­цај има­ла је екс­пло­а­та­ци­ја ру­да, као и ка­да је пре­ра­ђи­вач­ка ра­сла све­га 1,5 про­це­на­та, ове го­ди­не си­ту­а­ци­ја се про­ме­ни­ла. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Unsplash/roblambertjr У ма­ју су нај­ве­ћи ути­цај на раст ин­ду­стриј­ске про­из­вод­ње, у од­но­су на исти пе­ри­од про­шле го­ди­не, има­ли сек­то­ри про­из­вод­ње стру­је, за­тим ра­чу­на­ра, елек­трон­ских и оп­тич­ких про­из­во­да, основ­них ме­та­ла, екс­пло­а­та­ци­ја ру­да ме­та­ла и про­из­вод­ња пре­храм­бе­них про­из­во­да, по­ка­зу­ју по­да­ци Ре­пу­блич­кој за­во­да за ста­ти­сти­ку.
По­сма­тра­но по сек­то­ри­ма ин­ду­стриј­ске про­из­вод­ње про­из­вод­ња у сек­то­ру снаб­де­ва­ња стру­јом, га­сом, па­ром по­ра­сла је 17,2 од­сто, али је пре­ра­ђи­вач­ка ин­ду­стри­ја за­бе­ле­жи­ла пад од 0,6 про­це­на­та, као и ру­дар­ство ко­је је та­ко­ђе опа­ло за 3,3 од­сто у од­но­су на исти пе­ри­од 2022.
Бо­јан Ста­нић, по­моћ­ник ди­рек­то­ра Сек­то­ра за стра­те­шке ана­ли­зе При­вред­не ко­мо­ре Ср­би­је, ка­же да за­бри­ња­ва то што се у Ср­би­ји бе­ле­жи пад ру­дар­ства чи­ји удео у при­вред­ном ра­сту из­но­си 2,1 од­сто, али и пре­ра­ђи­вач­ке ин­ду­стри­је ко­ја ина­че у бру­то до­ма­ћем про­из­во­ду уче­ству­је са 13 про­це­на­та. „Тре­ба има­ти у ви­ду и си­ту­а­ци­ју на ме­ђу­на­род­ном пла­ну, од­но­сно и та­мо­шње успо­ра­ва­ње при­вре­де, као и тра­жње за ба­зним ин­ду­стриј­ским ме­та­ли­ма. Код пре­ра­ђи­вач­ке ин­ду­стри­је то је очи­глед­но. Јер, ве­ћи­на на­ше пре­ра­ђи­вач­ке ин­ду­стри­је за­вр­ша­ва на тр­жи­шту Европ­ске уни­је, а то је око две тре­ћи­не. С об­зи­ром на то да је и и европ­ска при­вре­да ус­по­ри­ла, са­мим тим се то све пре­ли­ва и на нас, у сми­слу ма­ње тра­жње, а то се он­да од­ра­жа­ва и на ни­жи ни­во про­из­вод­ње“ об­ја­шња­ва Ста­нић. Под­се­ћа да је ин­ду­стриј­ску про­из­вод­њу увек „ву­кло” ру­дар­ство, али је и оно са­да у па­ду.
„То ипак ни­је то­ли­ка но­вост, јер су на­ши нај­ве­ћи из­во­зни­ци упра­во фир­ме ко­је се ба­ве екс­пло­а­та­ци­јом ру­де, као што је ба­кар, и про­из­вод­њом ме­та­ла, као што је че­лик. И они су „ву­кли” ру­дар­ство и пр­ву ба­зну пре­ра­ду тих ме­та­ла. Ме­ђу­тим, ре­ци­мо 2022. го­ди­не, из­воз ба­кра је два и по пу­та био ве­ћи не­го 2021. Ка­ко је све то ма­ло ус­по­ри­ло на ме­ђу­на­род­ном пла­ну, он­да и Ср­би­ја бе­ле­жи успо­ра­ва­ње у ру­дар­ству“ на­во­ди Ста­нић.
Od 1. jula povećan roditeljski dodatak

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ус­по­ри­ли ру­дар­ство и пре­ра­ђи­вач­ка ин­ду­стри­ја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.