Нови раст рата динарских кредита

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jul.2023, 10:48

Нови раст рата динарских кредита

Народна банка Србије (НБС) повећала је на јучерашњој седници Извршног одбора референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 6,5 одсто. Повећана је и стопа на депозитне олакшице на 5,25 процената, као и стопа на кредитне олакшице на 7,75 одсто. Фото: Unsplash/Unsplash+ Дужници задужени >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у динарима могу да очекују да ће им, као последица ове одлуке, додатно поскупети кредитне обавезе.
„При доношењу овакве одлуке Извршни одбор је проценио да је још потребно наставити са умереним заоштравањем монетарних услова како инфлациона очекивања не би расла и како би се осигурало да се инфлација нађе на одрживој опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља у хоризонту пројекције. Преношење досадашњег повећања референтне каматне стопе на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње указује на ефикасност преносног механизма монетарне политике путем канала каматне стопе”, саопштено је из НБС-а.
Слабљење глобалних трошковних притисака је настављено, а светске цене енергената, затим цене хране и индустријских сировина налазе се у паду међугодишње посматрано.
Међутим, чланови Извршног одбора сматрају да је наставак умереног заоштравања монетарне политике и даље потребан имајући у виду да инфлација на глобалном нивоу показује знаке отпорности веће него што се предвиђало. Иако се инфлација постепено смањује у великом броју земаља, нивои на којима се она налази и даље су релативно високи. Притом, на посебну опрезност упућује базна инфлација, која у многим земљама спорије опада од укупне, чему доприносе повишена инфлациона очекивања и фактори с тржишта рада, а пре свега даљи раст зарада.
То указује да борба централних банака са инфлацијом још није завршена и да се повећање референтних каматних стопа најважнијих светских централних банака може очекивати и у наредном периоду.
У зони евра, нашем најважнијем трговинском партнеру, настављено је смањење укупне инфлације, али је њен ниво још знатно изнад циља.
Zbog vrućine pojačane kontrole veterinarske inspekcije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови раст рата динарских кредита се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.