Ебот: Нема доказа да су наводи Кернс о умешаности СПЦ у шверц оружја истинити

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jul.2023, 08:50

Ебот: Нема доказа да су наводи Кернс о умешаности СПЦ у шверц оружја истинити

Нема никаквих доказа да су истинити наводи шефице Одбора за спољне послове британског парламента Алише Кернс, у којима она каже да је Српска православна црква наводно умешана у кријумчарење оружја, поручио је британски амбасадор у Приштини Николас Ебот. Фото: Танјуг/Димитрије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Николић Он је у интевјуу за КосСев навео да Кернс, као чланица парламента, наступа независно од британске владе и да информацију о тим наводима није добила у парламенту, а на новинарску опаску да је пре тога радила у Министарству спољних послова он је рекао да информација о наводном кријумчарењу оружја “није прошла филтере“ Форин офиса.
“Да, радила је и за Министарство спољних послова и Комонвелт раније. Мислим да је радила и за министарство одбране. Али, код ових посебних навода, одговорност је заиста на њој“, рекао је Ебот. Говорећи о кризи на северу КиМ рекао је да је једнострана акција Приштине од 26. маја да насилно постави градоначелнике у општинске канцеларије отежала ствари и променила ситуацију насталу након Охридског договора, када је могао да се створи простор у којем би се могла решавати различита питања.
„То не значи нужно да су Косово и косовска влада дестабилизирајући фактор у региону. Али, мислим да је та акција свакако дестабилизирајућа у смислу односа унутар ове заједнице, али и у ширим заједницама на Косову“, оценио је британски амабасадор.
Ебот је навео да се међународне дипломате “и даље питају зашто су косовској влади овакве мере биле потребне“, које су довеле до тога да безбедносна ситуацја буде нестабилна и ценио да ће за решење бити потребно доста времена. Додао је да је британска влада размотрила евентуалне мере против Приштине, али да још није ништа предузела.
Истакао је да градоначелници општина не морају нужно да раде из општинских зграда и да специјалне полицијске јединице немају улогу у насељеним срединама.
“Што се тиче уклањања тачке трења, веома је важно да те јединице специјалне полиције не само да буду смањене, већ да се заправо преместе из тих подручја“, навео је он.
Ебот се заложио и за веће присуство Еулекса на северу КиМ јер, како је рекао, иако Кфор има своју улогу, та мисија не обавља улогу полиције.
Danas sunčano i toplo – do 36 stepeni

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ебот: Нема доказа да су наводи Кернс о умешаности СПЦ у шверц оружја истинити се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.