ЕУ усвојила додатни пакет помоћи за Украјину

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 19:07

ЕУ усвојила додатни пакет помоћи за Украјину

Министри финансија Европске уније данас су једногласно усвојили додатно издвајање средстава за помоћ Украјини кроз допуну дугорочног буџета, поред тога што и даље постоје несугласице у погледу других трошкова који прете да одложе или чак блокирају достављање помоћи Кијеву. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias Како преноси Ројтерс, Европска комисија предложила је повећање буџета ЕУ до 2027. године за 66 милијарди евра, од чега би 17 милијарди евра било намењено за помоћ Украјини, уз још 33 милијарде евра кредита.Кредит би био намењен за покривање већих камата, за миграциону политику и подстицање улагања у критичну технологију.
Немачки министар финансија Кристијан Линднер изјавио је да подржава додатну потрошњу за Украјину, али не и повећање на другим местима.
„Видимо фискална ограничења код свих држава чланица. Због тога Комисија не треба да очекује да земље чланице доприносе више. Украјина је посебно питање“, рекао је он Шолц. Пољска министарка финансија Магдалена Жечковска рекла је да је њена земља незадовољна што ревизија буџета ЕУ није обухватила и додатне потребе суседа Украјине унутар ЕУ који су прихватили њене избеглице које беже од сукоба.
На питање да ли би Пољска без тога блокирала пакет подршке Украјини, она је рекла да ће Варшава анализирати ситуацију.
“Један од наших приоритета је да тај елемент подршке државама које подржавају избеглице буде укључен у ревизију буџета“, рекла је Жечковска.
Sijarto: Krijumčarenje migranata uspešno zbog politike Evropske unije

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ усвојила додатни пакет помоћи за Украјину се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.