Орлић са министром спољних послова Венецуеле

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 17:11

Орлић са министром спољних послова Венецуеле

Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић примио је данас министра спољних послова Боливарске Републике Венецуеле, Ивана Хила Пинта, са којим је потврдио да две земље вежу традиционално, искрено пријатељство, као и више од 140 година дуге билатералне везе, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << засноване на заједничким вредностима – слободи, равноправности између држава и народа, као и на спровођењу суверене и самосталне политике усмерене на очување државних и националних интереса. Фото: Instagram/vladimir_orlic „Управо такву политику води Србија данас“, поручио је председник Орлић.
Он је изразио захвалност због подршке коју је Венецуела пружила Србији када је реч о избору за домаћина ЕXПО 2027, саопштено је из Кабинета председника Народне скупштине.
Министар Пинто је поручио да ће Венецуела наставити да подржава Србију у свакој прилици, посебно када је реч о поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље што је, како је нагласио, ствар принципа, те став који се ни у будуће неће мењати.
„Бити на страни Србије значи бити на страни међународног јавног права“, поручио је Орлић, уз поновљену захвалност Венецуели због непризнавања тзв. „Косова“.
Искористио је прилику да министра Пинта детаљно обавести о терору који над српским народом на Косову и Метохији свакодневно спроводи Аљбин Курти, као и о захтеву председника Србије Александра Вучића за хитно сазивање седнице Савета безбедности Уједињених нација, како би упознао читав свет са тешком ситуацијом у тој покрајини.
Нагласио је да ће Србија, као и до сада, остати опредељена за дијалог, чувајући мир и стабилност за све.
Министар Пинто је током састанка захвалио Србији на подршци коју пружа Венецуели, посебно исказаној претходних година.
Такође, поздравио је лидерство Александра Вучића, изражавајући уверење да ће наша земља, предвођена својим председником, наставити путем даљег развоја, напретка и добробити својих грађана.
„Такво лидерство је данас потребно и Европи и свету“, поручио је министар Пинто. Такође, изразио је спремност Венецуеле да са пријатељском Србијом унапређује сарадњу у свим областима, са посебним освртом на економију и парламентарно повезивање.
Састанку Орлића и Пинта присуствовао је и Ђорђе Комленски, председник Посланичке групе пријатељства са Венецуелом, који је поручио да ће посланици НС РС са задовољством допринети унапређењу сарадње између две земље, између осталог и кроз ратификацију споразума који ће, током посете министра Пинта Србији, бити потписани.
Vučević: Suspendovan izvoz naoružanja u narednih 30 dana, bezbednost prioritet

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Орлић са министром спољних послова Венецуеле се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.