Дачић: Уколико дође до седнице Савета безбедности УН, учествоваће Вучић

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 16:41

Дачић: Уколико дође до седнице Савета безбедности УН, учествоваће Вучић

Србија планира да покрене иницијативу и упути захтев за одржавање седнице СБ УН на којој би упозорила међународну заједницу са стањем на КиМ, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић и додао да ће, уколико до те седнице дође, на њој учествовати председник Србије Александар >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Вучић. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић “То је тема која јесте у овом тренутку најактуелнија, јер се на КиМ пракитчно дешава терор над нашим народом. Приштинске власти не поштују никакве резолуције, ни 12 44 СБ УН, ни Брислески споразум, не поштују ни планове за деескалацију које доносе посредници”, рекао је Дачић одговарајући на питања новинара у Министарству спољних послова.
Како је додао, Приштина својим једностраним акцијама додатно компликује ситуацију на КиМ.
“У том погледу имајући у виду да је СБ УН тело које је донело резолуцију која је и даље на снази, Србија мисли да покрене иницијативу и да упути захтев за одржавање те седнице, с тим што би у том погледу била потребна подршка чланова СБ УН”, рекао је Дачић.
Министар је подсетио да је на последњој седници на којој је учествовала (Доника) Гервала Швар, која је, каже, по екстремизму у рангу Аљбина Куртија, говорила како је тзв. Косово пример демократије и “најдемократскија земља на Балкану. Навео је и да је приштинска страна на тој седници тражила да се повуче Мисија УН, Еулекс, јер, како кажу, нема потребе да буду тамо, а неке западне земље су то и подржале на самој седници.
“Да могу давно би укинули резолуцију 1244 и повукли УНМИК. Овде је проблем у томе што нити та резолуција може да се повуче, јер за то је потребна сагласност свих, а ту сагласнот неће добити, барем од наших пријатеља, а са друге стране, нити она може да се у пуној мери примени зато што врше опструкцију примене на КиМ”, рекао је Дачић.
Дачић је рекао да председник Вучић жели да упозна међународну заједницу са стањем и да упозори и подсети да су међуанродне снаге одговорне за безбедност Срба и свих грађана КиМ и да морају да преузму одговорност за ситуацију на терену. “Самим тим да се сви на крају крајева изјасне о том проблему на самој седници. Уколико до те седнице дође на њој ће учествовати председник Вучић. И то ћемо видети у наредним данима, као што је он и најавио, видеће када ће бити разговора са генералним секретаром НАТО и какви ће бити даљи рокови и везано за седницу СБ”, рекао је Дачић.
Selaković: Broj novozaposlenih na nivou države veći za više od 502.000 ljudi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дачић: Уколико дође до седнице Савета безбедности УН, учествоваће Вучић се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.