Ерупција вулкана на Исланду привукла хиљаде знатижељника, упркос опасности

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 12:20

Ерупција вулкана на Исланду привукла хиљаде знатижељника, упркос опасности

Лава и токсични гасови већ четири дана излазе из вулкана Фаградалсфјал на Исланду, чија је пукотина широка око 900 метара. Фото: Танјуг/AP Photo/Marco Di Marco Ерупција тог вулкана, удаљеног око 30 километара од главног града Рејкјавика, почела је у понедељак на подручју које није насељено, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << али је привукло хиљаде знатижељника, упркос упозорењима власти на опасност од удисања гасова.
„Овде сам да бих фотографисао ову спектакуларну ерупцију, овим није тешко остати фасциниран“, каже фотограф Торарин Јонсон.
„Увек је веома забавно, ово ми је четврта ерупција, или пета, тако да – да, увек сам фасциниран тиме“, додао је он.
Како преноси Глас Америке, вулкан Фаградалсфјал је у протекле две године имао две ерупције – прошли пут пре 11 месеци и у тим случајевима није наносио велику штету или ометао ваздушни саобраћај, упркос близини аеродрома.
Исландска метеоролошка канцеларија саопштила је да је актуелна ерупција иницијално била снажнија од претходне две, али научници верују да су величина пукотине и обим ерупције сада мањи.
„То је трећи пут да ово видим и сваки пут као да буде још боље. Наредног пута ћу да дођем са туристима. Пошто сам туристички водич добро је да дођем и сам и погледам, да видим колико је опасно. Али једноставно је невероватно. Запрепашћен сам, невероватно“, рекао је туристички водич Ђорђо Кодијас.
У просеку, на Исланду, који се налази на активном вулканском подручју, ерупција се догађа на четири до пет година.
Atina: Akropolj zatvoren na nekoliko sati zbog velikih vrućina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ерупција вулкана на Исланду привукла хиљаде знатижељника, упркос опасности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.