Русија има велике залихе пшенице – прети даљи пад цена

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 09:07

Русија има велике залихе пшенице – прети даљи пад цена

Извоз руске пшенице у јулу процењује се на 3,7 до 4,1 милион тона у односу на просечних 2,8 милиона тона. Фото: Unsplash/pazarando Такав резултат подстичу повољни тржишни услови и рекордно високе залихе па би број испорука могао такође да буде рекордан за овај месец, предвиђа руска консултантса >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кућа „Совекон”, а преноси „Агроклуб”.
Према њиховим подацима од 11. јула количина закључених уговора о продаји жита повећана је на 4,5 милиона тона у односу на 2,2 милиона 7. јула и 1,1 милион почетком овог месеца.
Потражња за руском пшеницом и даље је велика због њене све веће конкурентности, истиче се у извештају. Цена руског жита је нижа од од оне на париском Матифу. Залихе, по процени Ростата, почетком јуна биле су 15,6 милиона тона у поређењу 9,7 милиона прошле године. Стручњаци ове куће коментаришу да би руски извоз могао да представља додатни притисак на пад цена ове житарице на глобалном нивоу.
„У случају да заиста не дође до продужења споразума, цене неких основних намирница би могле да порасту“ навели су аналитичари за Ројтерс.  Али истичу да је ситуација ипак боља него непосредно пре почетка сукоба у Украјини, побољшано је снабдевање житарицама и оне сада уместо из Украјине долазе из других држава попут Русије и Бразила. Према извештају те агенције, цене пшенице су ове године пале за 17 одсто, а кукуруза за око 26.
За време трајања овог споразума Украјина је успела да извезе 32,8 милиона тона пољопривредних производа, укључујући 16,8 милиона тона кукуруза и 8,9 милиона тона  пшенице. Пре рата је извозила отприлике 25 до 30 милиона тона кукуруза годишње, углавном преко Црног мора, и 16 до 21 милилон тона пшенице.
EU pomaže UN i Turskoj da produže sporazum o izvozu žita preko Crnog mora

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Русија има велике залихе пшенице – прети даљи пад цена се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.