Радници који су изградили пола Новог Сада – кубикаши

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 09:02

Радници који су изградили пола Новог Сада – кубикаши

Појам „кубикаш“ је најуже везан за шире подручје АП Војводине, а означава раднике који су обављали тешке физичке послове. Фото: Wikimediacommons/Unknown author У прошлости песак су на градилиште углавном преносили кубикаши, а осим тога копали су канале или насипали земљу на долмама крај >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << река и канала.
У време док није било багера и других машина, кубикаши су ручно са ашовима копали земљу, лопатама је товарили на колица са једним точком и гурали до места где су ту земљу истоварали. Имали су понекад и двоколице које је вукао један коњ.
За потребе обављања свог посла, они су пољопривредне алате мало изменили, па су тако на ашов ставили опруге, продужили дршку лопате, а на лопати су направили оштрицу. Точкови кубикашких колица су били велики, а бочне странице високе, како би могло да се утовари што више земље.
Рад им се мерио по учинку, односно по количини ископане земље или песка, у кубним метрима, па отуда и назив „кубикаши“. Фото: PrtSc/Facebook/stare fotografije Novog Sada Чак ни појава багера, ровокопача и других сличних радних машина није могла да замени радника са лопатом, мада је у великој мери утицала да посао кубикаша полако замре. У данашњем свету када је веома заступљена употреба механизације на грађевинским пројектима, можемо само да се ишчуђавамо како је невероватна количина земље померена ашовима, лопатама, кубикашким колицима и снагом људских мишића.
Кубикаши су се посебено показали крајем 19. века, када су тадашње власти Аустро-Угарске организовале регулацију тока реке Тисе изградњом насипа, ради заштите од поплава. У новије време, код нас су најистакнутији били темерински кубикаши, за које кажу да су изградили пола Новог Сада, Новог Београда, као и многобројне базене и стадионе широм бивше СФРЈ.
Фото: PrtSc/Facebook/stare fotografije Novog Sada Као што је речено Нови Сад у великој мери захвалност за свој данашњи изглед дугује између осталог и кубикашима, који су својим радом такође допринели да се подручје Малог и Великог Лимана заувек отргну од ћудљивог Дунава и уреде као једни од најлепших делова града.
За оне који не знају, Мали Лиман обухватао је део садашњег центра и налазио се између десне стране Булевара Михајла Пупина и некадашње пруге, док се Велики простирао од обале Дунава до вијадукта Железничке станице са десет колосека и парним локомотивама, смештене на парцели данашње Лиманске пијаце.
Novosađani se među prvima u regionu vozili taksijem

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Радници који су изградили пола Новог Сада – кубикаши се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.