Вучић: Донећемо системске мере подршке и за свако новорођено пето и шесто дете

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 07:56

Вучић: Донећемо системске мере подршке и за свако новорођено пето и шесто дете

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће држава донети посебне мере подршке и за свако новорођено пето и шесто дете. Фото: Танјуг/Сава Радовановић „Имам примедбе људи се жале и пишу ми како немамо мере за пето и шесто дете и сада ћемо донети и за пето и шесто дете посебне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мере да бисмо подстакли рађање“, рекао је Вучић за Пинк.
Казао је да то неће бити једнократна помоћ, већ системска мера подршке, која ће трајати годинама.
„Неке садашње мере трају 10, 12, 15 или готово 18 година и желимо и за пето и шесто дете да то подигнемо на тај ниво и да људе који желе да живе за своју децу замолимо да нам по том питању помогну“, поручио је Вучић.
Вучић је рекао да је у 2022. у Србији било око 62.700 новорођених беба, што је раст у односу на 2021. годину за око 0,8 одсто.
„Једини смо који смо имали исти или нешто већи број у ширем региону, не само Западног Балкана и бивше Југославије, већ и у односу на Мађарску, Румунију и Бугарску“, истакао је Вучић.
Нагласио је да је Србија имала без Косова и Метохије у 2022. години око 62.700 рођене деце, Бугарска око 53.000 беба, Хрватска око 33.000, што је скоро двоструко мање.
Огрман пад је у Албанији и Руминији, са 13,1 до 9,1 одсто, додао је Вучић.
Казао је да се виде два показатеља – да се види резултат мера давања више новца породицама, на шта реагују више сиромашније породице у руралним и субурбаним срединама.
„Наше мере су дале свој резултат и то се недвомислено види, али види се и нешто друго, где лежи наша нада за будућност односно повољна тенденција“, истакао је Вучић и додао да држава Србија улаже много новца у подстицање рађања.
Казао је да је породица са првом дететом имала 2012. године 305 евра подршке, а ове године готово 3.000 евра.
„За друго дете 2012. године 1.194 евра, а данас 3.647 евра. За треће и четврто дете је 2012. било 2.149 евра, а сада за треће дете је 16.705 евра, пошто се то кроз године исплаћује, то посебно мајке могу да виде и четврто дете је некада било 2.865 евра, а сада 23.558 евра“, истакао је Вучић.
Додао је да је, ипак, стопа фертилитета порасла са 1,52 одсто на 1,63 одсто, што је и даље веома проблематично.
„Допринела је томе и мања стопа миграција ка западу и мањи одлазак људи и почетак повратка људи у земљу. Процена је да имамо између 6,2 и 6,3 милиона људи, али је то у другим земљама много горе“, нагласио је Вучић.
Vučić: Vulinu ne bi uveli sankcije da sam najavio sankcije Rusiji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Донећемо системске мере подршке и за свако новорођено пето и шесто дете се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.