ЕУ помаже УН и Турској да продуже споразум о извозу жита преко Црног мора

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 07:31

ЕУ помаже УН и Турској да продуже споразум о извозу жита преко Црног мора

Европска комисија помаже Уједињеним нацијама и Турској у покушају да продуже споразум о несметаном извозу украјинског жита преко Црног мора, који истиче у понедељак, и отворена је да истражи сва решења, рекао је данас портпарол Европске уније. Фото: Wikimedia Commons/Emagneto ЕУ разматра >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << повезивање подружнице Руске пољопривредне банке са међународном платном мрежом СВИФТ, како би се омогућиле трансакције житарица и ђубрива, пренео је Ројтерс.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш предложио је данас у писму руском председнику Владимиру Путину да Москва дозволи наставак споразума о црноморском житу на неколико месеци, како би ЕУ дала времена да повеже подружницу Руске пољопривредне банке са СВИФТ-ом.
Приоритет Европске комисије је да обезбеди да украјинско жито може да стигне на светско тржиште и позива све стране да продуже споразум о Црном мору, рекао је портпарол Европске уније у Бриселу.
„Отворени смо да истражимо сва решења која доприносе нашем циљу, док настављамо да обезбедимо да способност Русије за вођење рата у Украјини буде отежана колико год је то могуће“, рекао је он.
Кључни захтев Москве је поновно повезивање Руске пољопривредне банке са СВИФТ-ом, што је Европска унија прекинула у јуну 2022. због руског напада на Украјину.
Vlada: Otkup 200.000 tona pšenice kao mera pomoći ratarima

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ помаже УН и Турској да продуже споразум о извозу жита преко Црног мора се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.