Зашто је за децу важно да цела породица једе за столом?

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 18:00

Зашто је за децу важно да цела породица једе за столом?

Већина зна барем једну савршену филмску сцену у којој цела породица седи за столом и доручкује, али у стварном животу такве сцене су ретке. Фото: Pexels/Ron Lach Ипак, постоји најмање шест разлога зашто ово треба да практикујемо.
Заједничка исхрана има вишеструку корист за децу, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а неке од њих доносимо у наставку.
Деца уче лепе манире Деца опонашају своје родитеље, укључујући и њихово понашање. Родитељи могу да покажу својој деци како да се правилно понашају за столом док једу заједно. Поред тога, кроз породичне оброке, деца могу да усавршавају друштвене и комуникацијске вештине.
То чини децу бољим у школи Деца која једу са родитељима добијају боље оцене од оне која једу сама, показало је једно истраживање. То је вероватно зато што оброци које родитељи послужују имају већу нутритивну вредност, а самим тим и више витамина.
Деца се здравије хране По правилу, заједничко једење доводи до здравијег избора хране. С друге стране, исхрана ван куће подстиче лошије навике у исхрани. Деца која једу здраве и хранљиве оброке имају мање шансе да буду гојазна у тинејџерским годинама.
Деца се лакше отварају Пријатно породично окупљање помаже деци и тинејџерима да отвореније говоре о својим осећањима. Једно истраживање је показало да су млади људи имали бољу родитељску комуникацију док су јели са родитељима.
Деца подижу самопоуздање Заједничко једење ствара осећај припадности. Такође подиже самопоштовање деце због друштвеног ангажовања. Тинејџери који једу у друштву породице су на крају мање депресивни, јер им је лакше да се отворе док деле храну са својим најмилијима.
Деца постају самосталнија Родитељи могу укључити своју децу у припрему оброка. Одлазак у куповину, планирање оброка или кување су одлични начини да научите своју децу да буду независнији. Осим тога, то ће им помоћи да буду пажљивије са новцем и омогућиће им да науче које врсте хране да бирају.
Nisi loša mama ako uradiš ovih 8 stvari

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто је за децу важно да цела породица једе за столом? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.