Исхрана лети треба да буде лагана! Ево неких смерница како да прилагодите исхрану у топлим летњим данима!

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 17:00

Исхрана лети треба да буде лагана! Ево неких смерница како да прилагодите исхрану у топлим летњим данима!

Свако годишње доба са собом носи своје посебности и захтеве за специфичну исхрану због специфичних потреба организма због спољних фактора. Фото: Pixabay/JillWellington Пошто су коначно стигли врели летњи дани, веома је важно да своју исхрану прилагодите тренутним условима, како би ваше >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тело што лакше поднело високе летње температуре.
Повишене летње температуре, које за последицу имају повишену телесну температуру, а затим и знојење, могу довести до прекомерног губитка телесних течности, односно дехидрације организма.
Симптоми дехидрације су: главобоља сува кожа сува уста и језик са густом пљувачком убрзан рад срца грчеви у ногама и рукама мучнина повраћање На дехидрацију су посебно осетљива деца, старије особе и особе са ослабљеним имунитетом. Због тога је лети, пре свега, веома важно водити рачуна о правилној и довољној хидратацији тела.
Вода је најбоље пиће за рехидрацију, без додатних калорија.
Током летњих месеци покушајте да пијете најмање 8-10 чаша воде дневно, што ћете, наравно, прилагодити нивоу физичке активности, јер додатна физичка активност повећава потребу за водом која се губи знојењем. Поред воде, повећана потреба за течношћу у летњем периоду може се надокнадити дневним уносом сезонског воћа и поврћа богатог водом (лубеница, јагода, диња, бресква, парадајз, краставац, бибер, зелена салата,…) и цеђени незаслађени воћни сокови, ароматизоване воде, изотонична пића, посебно ако се бавите интензивном физичком активношћу, затим ферментисани млечни производи са ниским садржајем масти, али и супе и чорбе од поврћа, који ће такође надокнадити изгубљене електролите знојењем.
Поред довољне хидратације организма, лети треба водити рачуна и о томе да се наша исхрана заснива на лаганој, лако сварљивој храни, богатој влакнима.
Нарочито лети тело природно тражи храну са мањом количином масти, али богату влакнима, витаминима, минералима и водом. Зато се потрудите да у своје летње јеловнике уврстите што више сезонског воћа и поврћа, којих у овом делу године има у изобиљу.
Препоручљиво је јести неколико лаких оброка дневно (три главна оброка и две ужине) како би се убрзао метаболизам и подстакла варење, без осећаја тежине и за повећање енергије и виталности.
Нека ваши оброци изгледају што шареније, припремите што више лаких салата од поврћа као прилог, али и као главно јело са додатком целог зрна, махунарки, немасног меса, живине или рибе. За ужину припремите разне воћне салате од воћа свих боја, како бисте се снабдели витаминима, минералима и довољном количином антиоксиданата, који су нам посебно потребни лети у борби против слободних радикала насталих као последица излагања на штетно сунчево зрачење.
Будите креативни, понудите деци здравију алтернативу класичним слаткишима из продавнице, за ужину направите домаћи сладолед или мус од бобичастог воћа и немасног јогурта или енергетске плочице од житарица и комбинације бобичастог воћа, сушеног воћа и орашастих плодова.
Избегавање масне и прерађене хране Увек, а посебно лети, треба избегавати обилне оброке, пржену, масну и тешко сварљиву храну, пресољену и превише зачињену храну, сухомеснате производе и индустријски прерађену храну, заслађене сокове, али и превелике количине алкохолних пића. пића и пића богата кофеином због ризика од дехидрације организма.
Масна и тешко сварљива храна оптерећује варење, изазива појачано знојење и може довести до дехидрације, а на крају и до нагомилавања вишка масног ткива, које никоме није потребно у врелим летњим данима.
Ако лето дочекате са вишком килограма, не морате да бринете, ова сезона је идеална за „отапање“ килограма јер нуди бројне активности на отвореном као што су трчање, ролање, бициклизам, пливање, рад у башти и многе друге активности, који ће вам уз нутритивно богату и лагану летњу исхрану помоћи да се брже и лакше ослободите вишка килограма, али и да побољшате имунитет и опште здравствено стање.
7 trikova da ostanete lepi i negovani tokom leta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Исхрана лети треба да буде лагана! Ево неких смерница како да прилагодите исхрану у топлим летњим данима! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.