Бајден у Финској: НАТО никада није био јачи

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 16:26

Бајден у Финској: НАТО никада није био јачи

Председник САД Џозеф Бајден разговарао је данас са нордијским лидерима у финској председничкој палати, током посете најновијој чланици НАТО. Фото: Танјуг/AP Photo/Susan Walsh Бајден је отпутовао у Финску, која дели границу са Русијом, директно са овонедељног састанка НАТО у Виљнусу, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да би учествовао на америчко-нордијском самиту са лидерима Финске, Шведске, Данске, Исланда и Норвешке, пренео је Ројтерс.
Он ц́е одржати заједничку конференцију за новинаре са председником Финске Саулијем Нинистом пре него што се врати у Вашингтон.
Уочи билатералног састанка са Нинистом, Бајден је поздравио Финску као „невероватну вредност“ за НАТО војни савез.
„Мислим да НАТО никада није био јачи“, рекао је он новинарима у палати.
Бајден је истако да се заједно залажу за заједничке демократске вредности.
Нинисто је рекао да је чланство Финске у НАТО најавило „нову еру у нашој безбедности“ и аплаудирао Бајдену због „стварања јединства“ на самиту у Виљнусу, који се фокусирао на стварање јединства у подршци Украјини.
Бајден посетом Финској, завршава овонедељну турнеју по Европи.
„Видимо потпуну промену у европској безбедносној структури, као резултат потеза Русије, а нордијске земље су се приближиле Западу, као одговор на агресивне и дестабилизујуц́е акције Русије“, рекао је неименовани званичник раније данас за агенцију.
Очекује се да ће теме разговора, између осталих, бити климатске промене и нове технологије.
Бајден је пре Финске био у Виљнусу где је одржан дводневни самит НАТО, а посету Европи је започео одласком у Лондон где се састао са британским премијером Ришијем Сунаком и краљем Чарлсом III.
Džakarta: Vang i Blinken se sastali na marginama skupa ASEAN

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бајден у Финској: НАТО никада није био јачи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.