Врућине нису опасне само за нас, опасне су и за кућне љубимце!

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 16:00

Врућине нису опасне само за нас, опасне су и за кућне љубимце!

Високе температуре у нашем поднебљу су непријатне за људе и животиње, а нагло повећање температуре може угрозити не само њихово здравље, већ и животе. Фото: Pixabay/ Pexels Због тога током летњих месеци људи треба да посвете додатну пажњу бризи о својим љубимцима.
Мачке треба да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << буду у сенци и да имају сталан приступ слаткој води. Током екстремно топлих дана, сваки унутрашњи простор се нагло загрева, па тако и стан. Ако мачка нема излаз из тако загрејаног стана, може да доживи топлотни удар.
Зато је важно да у хладнијим деловима дана или ноћи замрачите стан, спустите ролетне и оставите отворене прозоре, али заштићене мрежом.
Када је неко од укућана у стану, ваздух се може додатно охладити укључивањем вентилације или клима уређаја.
Мачке које немају длаку или имају веома светлу длаку и кожу могу да изгоре на сунцу, па их не треба директно излагати сунчевим зрацима.
Мачке које имају длаку треба редовно чешљати како би се уклонила вишак длаке, како вишак длаке не би загрејао мачку. У чиније мачака треба сипати свежу воду.
Пошто су избирљиве животиње, морате пронаћи начин да их подстакнете да пију што више воде. Најбоље је сазнати која је чинија мачки омиљена.
Мачке воле да имају храну и воду даље од посуда са песком, али и чиније за воду одвојене од чинија за храну, па је то можда и разлог зашто пију мање воде.
Мачја посуда за воду мора бити довољно велика да њени бркови не додирују њене ивице. Ако мачка изађе напоље, у кући и ван куће треба да буду чиније са водом.
Неке мачке воле кишницу, тако да се може сакупљати у контејнеру напољу.
Мачке које воле текућу воду треба повремено да пусте воду из славине да би се освежиле. Ако мачка воли да се мало охлади хладним облогама, ово може постати део њених летњих ритуала. Ни у ком случају не сипајте воду на мачку.
Већина мачака не воли воду и она им изазива стрес. Ако је мачка слаба или задихана, мјауче, повраћа или има дијареју, потребно је одмах одвести ветеринару. Све ово могу бити знаци топлотног или сунчаног удара.
Савети за псе А како помоћи псима? Ово су савети везани за боравак паса ван куће током лета којих се треба придржавати:
Не остављајте пса самог у колима. Нагли пораст температуре у возилу пса може довести до смрти Изведите пса у шетњу ујутру и увече Када са псом изађете на пут или тротоар, проверите температуру асфалта. Због врелог асфалта пас може добити опекотине на шапама Обезбедите псу довољно свеже воде током дана Можете му дати додатно освежење на мору на плажи за псе, у реци, потоку или пластичном базену напуњеном водом Посебно обратити пажњу на штенце, псе трећег узраста, оне са дугом длаком, болесне псе, оне са брњицом  Ако приметите симптоме топлотног удара код вашег пса, одмах га одведите ветеринару Da li treba trenirati kada su tropske vrućine?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Врућине нису опасне само за нас, опасне су и за кућне љубимце! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.