Сунчаница код деце: Како препознати симптоме и правилно реаговати

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 14:46

Сунчаница код деце: Како препознати симптоме и правилно реаговати

Сунчаница је стање које настаје као последица прекомерног излагања сунцу и топлоти. За време високих температура, често чујемо да је неопходна заштита од сунца а ево какве последице може да остави дуго излагање сунцу на најмлађе. Фото: Unsplash/Luke Michael Када је реч о препознавању >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сунчанице код деце, важно је обратити пажњу на карактеристичне симптоме и предузети одговарајуће мере. Рана сунчаница може се препознати по наглом паду енергије, вртоглавици, мучнини, повраћању, поспаности, орошености знојем и променама телесне температуре. Деца могу бити раздражљива, а главобоља је чест симптом.
Касна сунчаница је карактеристична по томе што се симптоми јављају спорије, али су израженији и дуже трају. Деца могу бити врућа, задихана, раздражљива, имати мучнину и несаницу. Клинци изгледају као да их “ломи вирус”, па се маме и тате често збуне мислећи да је у питању нешто дрруго.
Родитељи могу предузети неколико корака у случају сунчанице код деце: Склоните дете са сунца и одведите га у хладну или добро проветрену просторију.
Истуширајте дете млаком водом како бисте га расхладили. Не бришите га, већ га оставите да се осуши природно.
Дајте детету да пије течност, као што су расхлађени чајеви, сокови или обична вода. Унос течности треба обављати постепено у мањим количинама, посебно ако је дете повратило.
Ако је телесна температура и даље висока, можете дати детету лек за снижавање температуре. Увек се придржавајте препоручене дозе и консултујте се са педијатром или лекаром.
Дајте детету време за одмор. Нека се одмара и ако је потребно, нека спава. Пратите телесну температуру током сна и поновите терапију лековима ако је потребно.
Када се треба обратити лекару: Ако телесна температура не пада и симптоми се не побољшавају.
Ако дете изгуби свест и не поврати се брзо.
Ако дете упорно повраћа и постаје све немоћније.
Ако дете изгуби свест, али се не опорави брзо након што је постављено у лежећи положај, то може бити резултат привременог пада крвног притиска и недовољног дотока крви у мозак. У већини случајева, ова ситуација је безазлена и пролази готово одмах када дете легне и подигнете му ноге како би се осигурао адекватан доток крви у мозак. Међутим, ако дете остаје конфузно или поспано, тада је важно потражити помоћ педијатра.
Ове ситуације могу указивати на озбиљније стање или присуство друге болести, те је важно консултовати стручњака како би се поставила тачна дијагноза и пружила одговарајућа нега. Лекар ће утврдити да ли се ради само о сунчаници или је у питању почетак неке друге болести као што су инфекције летњим вирусима или бактеријама.
Наравно, увек је боље спречити сунчаницу него лечити је. Стога је важно предузети превентивне мере као што су ношење заштитне одеће, коришћење шешира и наочара за сунце, избегавање излагања сунцу у најтоплијем делу дана (између 10 и 17 часова) и редовно наношење квалитетног сунчаног лосиона са високим заштитним фактором. Такође је важно осигурати адекватну хидратацију деце током летњих месеци.
Kako da sebi obezbedite zdrav san kad imate bebu? 

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сунчаница код деце: Како препознати симптоме и правилно реаговати се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.