Ево најбољих извора протеина за вегетаријанце

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 14:00

Ево најбољих извора протеина за вегетаријанце

За свакога ко не једе месо или не једе пуно животињских производа, важно је да у своју исхрану унесе довољно вегетаријанских протеина. Фото: Pixabay/ulleo Иако сте можда свесни чињенице да су протеини кључни део ваше свакодневне исхране, можда нисте сигурни да ли их уносите довољно. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Важно је укључити довољно протеина у вегетаријанску исхрану јер протеини играју кључну улогу у различитим физиолошким функцијама.
Они су неопходни за изградњу и поправку ткива, производњу ензима и хормона, подржавање здравог имунолошког система и обезбеђивање извора енергије.
Када добијате протеине из вегетаријанских извора, важно је разумети да нису сви биљни протеини потпуни протеини. За разлику од меса, које је комплетан протеин који садржи све есенцијалне аминокиселине, већини биљних извора протеина недостаје једна или више есенцијалних аминокиселина.
Комбиновањем различитих вегетаријанских извора протеина током дана, као што су махунарке и житарице, могуће је добити комплетан протеински профил.
Поред тога, „вегетаријански извори протеина често пружају додатне здравствене предности, као што су влакна, витамини, минерали и фитонутријенти, који доприносе општем благостању.
Ево неких вегетаријанских намирница које садрже протеине. Сочиво Са високим садржајем протеина и влакана, сочиво је свестрана махунарка која обезбеђује есенцијалне хранљиве материје попут гвожђа и фолне киселине. Такође су одличан извор сложених угљених хидрата. Поред тога, сочиво се лако кува и меша у разна јела.
Леблебије Леблебије су одличан извор протеина, влакана и сложених угљених хидрата. Због тога су постале популаран извор дијететских протеина за оне који траже немесне изворе. Када су у питању људи који воле биљну храну, леблебије се користе у многим јелима као што су хумус и салате.
Црни пасуљ Црни пасуљ је богат протеинима, влакнима и антиоксидансима Црни пасуљ садржи моћна антиоксидативна својства и помаже у превенцији упала, дијабетеса, рака и кардиоваскуларних болести.
Грчки јогурт Грчки јогурт је млечни производ богат протеинима који такође садржи пробиотике, калцијум и витамин Б12. Грчки јогурт има сличне хранљиве материје као млеко, али такође садржи више протеина по порцији.
Тофу Направљен од соје, тофу је свестран извор протеина који добро упија укусе. Истовремено, Ален напомиње да је тофу свестран и поприма укус јела, тако да се може користити и у десертима и у сланим јелима.
Чиа семенке Чија семенке су мале, али препуне протеина, влакана, омега-3 масних киселина и антиоксиданата. Због ових хранљивих материја, чиа семенке нуде бројне предности, као што су антиоксидативни капацитет, хипотензивни, хипогликемијски и антихолестеролемијски ефекти.
Конопља семена Семе конопље садржи око 25 процената протеина, а такође обезбеђује потпун извор протеина и омега-3 масних киселина, влакана и минерала попут магнезијума и цинка.
Бадеми Бадеми нису само добар извор протеина, већ обезбеђују и здраве масти, влакна, витамин Е и магнезијум. Они такође садрже висок ниво витамина Е и могу смањити ризик од срчаних обољења.
Путер од кикирикија Путер од кикирикија није само укусан, већ садржи и протеине, здраве масти и витамин Е. Висок садржај протеина у кикирикију заједно са мастима и угљеним хидратима, помаже вашим мишићима и функционисању тела.
Грашак Грашак је добар извор протеина, влакана и витамина, као и разних минерала, скроба и фитокемикалија.
Mnogi nisu znali: Evo u čemu je razlika između braon i belih jaja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ево најбољих извора протеина за вегетаријанце се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.