Како да себи обезбедите здрав сан кад имате бебу? 

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 12:56

Како да себи обезбедите здрав сан кад имате бебу? 

Кад добијете бебу, здрав сан је прво што изгубите. Фото: Pexels/Rdne stock project Након порођаја, ећ у првим данима схватите шта је значило оно- „спавај док можеш“ што сте толико пута чули за време трудноће, од жена са озбиљним изразом лица који је наговештавао да оне знају нешто што ви >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << не знате и да унапред саосећају са вама.
Па, сада знате – родитељство је дивно и благословено, али понекад вам се чини да су благодети прецењене, можда управо зато да би се ублажили напори које непрестано морате да улажете. И то не само да бисте испунили дечије потребе, већ и да бисте остали здрави и нормални. У том контексту, здрав сан је најтежи задатак и највећи изазов када имате бебу.
У родитељској борби за добробит ваше бебе и за сопствену стабилност, брзо ћете навићи на то да сте у сваком тренутку дежурни, да дремате кад вам се укаже прилика и да скачете из најдубљег сна чим беба почне да се мешкољи и стење.
Мајке спавају са једним отвореним оком и једним начуљеним ухом, што на крају значи да су тотално неиспаване, месецима, па и годинама. Ипак, постоје неки трикови које треба да знате и практикујете, како бисте ухватили нешто здравог сна кад год имате прилику, односно, да максимално искористите сваки минут на јастуку. Свеж ваздух и здрав сан Свеж ваздух је потребан и вама и беби за здрав сан и зато су свакодневне шетње приоритет. То је релативно лако док је беба у колицима, а колица су добра и за додатни „багаж“ – све што успете да купите, можете ставити у корпу испод колица, или закачити за ручице, ако користите лака колица. Идеално би било да имате преподневне и поподневне термине за шетњу, тако ћете себи обезбедити довољно кретања и боравка на свежем ваздуху, а ваша беба ће у прво време брзо заспати приликом шетње у колицима, затим ће спавање прећи у дремку и сваког месеца ће постајати све активнија у посматрању и реакцијама на свет око себе.
Искористите моћ белог шума Слушајте звук белог шума током ноћи – почните сат времена пре спавања и оставите га да се тихо чује током целе ноћи. Бели шум ће успавати и вас и вашу бебу и пружиће вам здрав сан уз дубље опуштање и осећање сигурности.
Постоје бројни производи и апликације који комбинују умирујућу музику, звуке природе и бели шум, како би донели осећај смирености пред спавање и чије функције можете контролисати.
Ритуал опуштања за здрав сан Направите сопствени вечерњи ритуал опуштања, за вас и вашу бебу, који поставља сцену за здрав сан током ноћи. Окупајте бебу уз пригушено светло и умирујућу музику, а можете се и заједно окупати или истуширати и на тај начин оснажити своју везу са дететом. Ритуали пред спавање укључују мажење, играње, певање песмица, близак телесни и емотивни контакт са дететом, без дистракција, као што је телефон или телевизор. Припремите терен за здрав стан тако што ћете обезбедити време потпуног посвећивања детету, без икаквих ометања са стране.
Атмосфера у спаваћој соби Квалитет сна ваше бебе утицаће не само на квалитет вашег сна, већ и на укупну добробит свих чланова породице – здрав сан је приоритет и за бебу и за вас, потврђују стручњаци, предлажући да спаваћа соба буде замрачена, како продирање светлости не би будило бебу већ у зору и како светлост која увече допире са улице не би сметала беби – замрачење може помоћи детету да се „искључи“ и код вас подстаћи ослобађање мелатонина, хормона спавања, па ћете обоје боље и чвршће спавати.
Температура ваздуха је такође битна – у спаваћој соби треба да буде мало хладније (од 16 до 20 степени), а ако не можете да прилагодите температуру, обуците бебу за спавање у складу са условима. Телесна температура пада као део процеса успављивања, па је зато боље спавати у хладнијој соби. Нека ваша рутина буде предвидљива и уједначена – то заиста може помоћи беби да се осећа сигурно и безбедно, јер зна шта следи, а ви можете планирати свој дан. Здрав сан је природна последица испуњеног дана, који се одвија на препознатлљив и избалансиран начин, укључујући и дневну дремку.
Нормално је да се ваша беба ослања на вас да јој помогнете да се успава, али са одрастањем, навике се мењају и можете постепено модификовати ритуале и смањивати своје учешће у успављивању.
Нормално је и да дете постаје све независније од вас и ваше помоћи током одрастања, а ви треба да препознате природну тежњу свог детета и да је подржите свуда где је приметите. Временом ће беба „ухватити ритам“ спавања одраслих – неке бебе још у првој години почну да спавају целе ноћи, док некој деци треба више времена да устале ноћни сан. Ваш здрав сан зависи од ритма спавања ваше бебе, али ви не можете чекати да дете одрасте да бисте се наспавали.
Покушајте да примените онај „народски“ савет, да спавате кад беба спава. Оставите се сређивања и кућних послова кад беба заспи – искористите то време за оно што вам је драгоцено. Лезите и успавајте се заједно са бебом, или уживајте у топлој купки, читању или некој другој активности која вам обнавља енергију и која вам је важна барем колико и спавање, а за коју немате времена.
Смањите своја очекивања Став који имате према свом доживљају родитељства у највећој мери утиче на неутралисање стреса коме вас напори родитељства, збуњеност и несаница излажу. Реално је очекивати да ћете током прве године имати много бесаних ноћи и да ће вам у недостатку сна бити потребни други извори енергије – можете имати потребу да више једете, што може отежати повратак на нормалну тежину (и појачати стрес).
Такође, можете очекивати да ће све уобичајене активности у којима сте уживали (дружење, време за себе, интелектуални и забавни садржаји) спасти на најнижи ниво, или престати.
Можете се осећати као бебин сервис, фабрика млека, неко ко је потпуно у служби свог младунчета и можете изгубити осећај себе. Највероватније ћете све то искусити, а разлику прави једино то да ли прихватате те промене као нормалан део процеса одгајања бебе и прилагођавања одрастању вашег детета, или подлежете очајању, бесните и осећате се преварено (нико вам није рекао да је тако тешко бити мајка), због чега опет кривите себе и верујете да сте лоша мајка.
То све спада у збуњеност и напоре родитељства и временом ћете бити све бољи у томе, али кључно је да прихватите реалност свог живота нове мајке и да јој се прилагодите, физички и психички.
Тражите – и прихватите – сву помоћ коју можете добити и смањите своја очекивања, будите свесни да се старе навике можда никада неће вратити и обновити, али стећи ћете неке нове, јер се и ви мењате и растете заједно са својим дететом. Мајчинство је искуство које вам мења живот на сваки начин, зато прихватите изазов и отворите се за то искуство на свим нивоима – тако ћете сваког дана нешто научити и истовремено продубити своју свесност и своју везу са бебом.
Spakujte se za put kao profesionalac

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како да себи обезбедите здрав сан кад имате бебу?  се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.