Вински пут Теслиних писама

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 12:16

Вински пут Теслиних писама

У архиви Музеја Николе Тесле у Београду, чува се оргинална и лична оставштина Николе Тесле, која садржи преко 160.000 докумената. Фото: Wikimediacommons/Ivan Veličković Теслина писма којих има око 70.000, кореспондирана са око 7.000 различитих коресподената, само су део богате оставштине великог генија. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Писана у периоду од 60 година, тачније од 1882. па до саме Теслине смрти.
Када је реч о писмима која је Тесла примио од својих блиских рођака из завичаја и која је Тесла упућивао њима, потребно је нагласити да су она била посебно драга, осећајна и проткана топлином, пажњом и блискошћу. Из неколико писама јасно се види да је Никола Тесла често слао новчану помоћ и волео новчано помагати своје сестре и блиске рођаке, а волео је и уживао у добрим винима. Кроз писма открива се да је добро вино било његово омиљено пиће у младости, које је са нестрпљењем чекао сваки пут да стигне код њега у САД.
Фото: Wikimediacommons/Viktor Lazić Тесла је вино сматрао божанским пићем, које чува срце и крепи људско тело и душу. Као што је геније био скроман,умерен и избирљив у исхрани,исто тако га је красила умереност у пићу. Часица добре ракије или чашица доброг црног вина била је великану српске и светске науке максима, по оној народној: ”Пиј мало, пиј добро”.
Говорио је да би му чашица ракије или евентуално чашица вискија добро дошла да ублажи велику радост и усхићење у часу својих генијалних открића. Сећа се знаменити научник да је након одржаног свог првог предавања о новооткривеним својим струјама 20. маја 1891. пред Колумбија колеџом у Њујорку пио веома стари виски који је имао предивну боју и арому.
Чашица црног вина била је пожељна уз оброк, по оној народној: „Чаша вина, пуно срце свима“. Знао је да наручи чашицу вина и да му стоји на столу,само да га жеља мине. На тај начин је савладавао себе и страст за вином, што му је правило задовољство.
За претпоставити је да је љубав према црном вину Тесла понео из свог парохијског дома, односно из своје угледне свештеничке породице, пошто се црно вино користило приликом богослужења у православној вери. О вину Тесла је у Америци рекао да овде има вина, али није тако добро као наше.
Фото: Wikimedia Commons Вино у Америку слали су му његови ујаци-Тривун Мандић из Грачаца у Лици и Пајо Мандић, који је живео у Помазу код Будимпеште.
Први је слао далматинско, а Пајо мађарска. Да је то тако најбоље се види из преписке са родбином, која садржи 228 писама, а нарочито из писама које је Тесла писао и слао својим ујацима Паји и Тривуну из Њујорка. Тако у писму од 20. октобра 1893. Тесла, између осталог, пише ујаку Паји:
”Изгледа као да ће се машине мог система употребити у преносима силе Нијагаре. То ће Вам моћи за кратко вријеме јавити. Здравље ми је прилично. Најгоре је што нема добро вина. Ја би га радо платио кад би га могао добити у малим флашама, јер у великим флашама незгодно је пошто мало пијем. Quality and not quantity. Поздравите најсрдачније све и спомените ме госп. Пери и Васи и осталима рођацима особито Вашој обитељи. Ваш нећак Никола.
”Ово је веритас али није ”ин вино”, јер наопако Ваше вино које очекивам као Жидови Месију још није стигло.”
Писани траг који нам је остао у виду писама даје директан увид у његов приватни живот и специфичне навике. У позним годинама, као симбол аскетског живота и самоконтроле наспрам чистог хедонизма ком сваки човек повремено одолева, на столу се увек знала наћи неотворена боца квалитетног вина.
Nikola Tesla: Od odbijenog stipendiste do počasnog člana Matice srpske (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вински пут Теслиних писама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.