Путин: Русија ће послати бесплатно жито афричким земљама којима је најпотребније

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 09:30

Путин: Русија ће послати бесплатно жито афричким земљама којима је најпотребније

Русија је спремна да пошаље бесплатно жито афричким земљама којима је најпотребније, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин на пленарном састанку Руско-афричког економског и хуманитарног форума. Фото: Танјуг/VAlexander Ryumin/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP „Већ сам рекао да наша >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << земља може да замени украјинско жито и на комерцијалној основи и као бесповратну помоћ афричким земљама којима је најпотребније, тим више што ове године очекујемо још једну рекордну жетву“, истакао је Путин, пренео је ТАСС.
Русија ће пружити подршку сиромашним државама и регионима и допринети праведној расподели ресурса, рекао је председник Русије.
„Наша земља ће наставити да подржава државе и регионе којима је то потребно, посебно својим хуманитарним испорукама. Настојимо да активно учествујемо у изградњи праведнијег система расподеле ресурса. Улажемо максималне напоре да спречимо глобалну прехрамбену кризу“, нагласио је Путин. Више од 70 испорука из Украјине у оквиру Споразума о житу завршило је у богатим земљама, рекао је председник Русије.
„Током скоро годину дана у оквиру овог такозваног житног споразума, из Украјине је извезено укупно 32,8 милиона тона терета, од чега је више од 70 отишло у земље са високим и изнадпросечним нивоом прихода, укључујући и на то мислим пре свега Европску унију“, истакао је Путин.
Само две мале серије од 262.000 тона руског ђубрива блокираног у Европи послате су у Малави и Кенију, рекао је он прецизирајући да је то био искључиво хуманитарни чин јер је ђубриво требало да буде пребачено бесплатно. Западне земље ометају испоруке руског жита и ђубрива док лицемерно окривљују Русију за кризу на глобалном тржишту хране, казао је председник Русије.
Он је нагласио да је Русија спремна да понуди помоћ афричким државама у постепеном увођењу најсавременије пољопривредне технологије.
Руске компаније и друштво заинтересовани су за даље продубљивање вишеструке сарадње са афричким континентом, изјавио је председник Русије.
„Руске власти, предузећа и друштво су заиста заинтересовани за даље јачање разноврсних трговинских, инвестиционих и хуманитарних веза са континентом“, истакао је он. Према Путиновим речима, то „задовољава потребе свих нација и допринец́е одрживом расту и просперитету“.
Други руско-афрички самит, уз економски и хуманитарни форум, одржава се у Санкт Петербургу од 27. до 28. јула.
Kadirov: U zoni SVO nalazi se preko 7.000 čečenskih boraca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Путин: Русија ће послати бесплатно жито афричким земљама којима је најпотребније се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.