Високе количине пестицида у храни из ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 09:17

Високе количине пестицида у храни из ЕУ

Мреже за узбуњивање на небезбедну храну бележе највише обавештења до сада у пољопривредно-прехрамбеном сектору. Фото: Unsplash/shelleypauls У годишњем извештају који је објавила Европска комисија наводи се да је дошло до значајног раста превара у сектору хране током ове године, а само >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << преко Агенције за упозоравање на небезбедну храну РАСФФ послато је 4.361 обавештење због здравствених ризика у храни.
„Међу свим обавештењима РАСФФ-а у 2022. години, 3.904 су се односила на храну, док су остале биле због хране за животиње и материјала који долазе у додир с храном. Готово 1.000 је било повезано с остацима пестицида у воћу и поврћу или биљу и зачинима, што је пад у поређењу са 2021. годином“ наводи се у извештају.
На другом месту по броју пријава су патогени микроорганизми, док је салмонела пријављена у 600 случајева, а следе је листерија и ешерихија коли.
И све су откривене у производима животињског порекла. На пример, 190 пријава салмонеле односило се на производе од меса перади из Пољске, док су за листерију везани риба и рибљи производи. У извештају стоји да је прошле године агенцији РАСФФ послато 41 обавештење о избијању болести изазваних храном, а седам се односило на епидемије у више земаља.
Када је реч о микотоксинима, они су се појављивали у 485 пријава, и то у орашастим плодовима углавном увезеним из Америке. Најактивнија по броју пријава била је Немачка, затим Холандија, Белгија и Пољска.
Интересантно је да се готово 300 обавештења РАСФФ-а односило на остатке пестицида у воћу и поврћу из Турске, на другом месту је салмонела у производима од меса перади из Пољске, а на трећем проблеми са материјалима који долазе у додир с храном из Кине.
Две трећине обавештења се односило на робу која долази из ЕУ, а трећина ван Европе. Више од 85 посто пријава се односи на храну, и то највише воће и поврће, дијететску храну, додатке исхрани, а онда месо.
Када је реч о производима из ЕУ, у Шпанији се сумњало на кривотворење производа од лигњи и погрешно означавање маслиновог уља као екстрадевичанског.
Najstariji list na svetu prestao da izlazi u štampanom izdanju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Високе количине пестицида у храни из ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.