Уводи се „дугме” за одустанак од онлајн куповине

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 08:47

Уводи се „дугме” за одустанак од онлајн куповине

Одбор за заштиту потрошача Европског парламента потврдио је коначан договор о уговорима на даљину за финансијске услуге, и то ће донети доста користи за потрошаче. Фото: Unsplash/rupixen Најважнија новост је увођење такозваног дугмета за одустанак које ће олакшати онлајн куповину.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Биљана Борзан из Одбора за заштиту потрошача, чији је ово био и предлог, каже да је најчешћа непоштена пословна пракса на тржишту ЕУ притисак на грађане да закључе уговор или купе производ.
„То се углавном дешава приликом онлајн трговине, и то у случајевима када се истичу лажне краткотрајне акције или ограничена доступност робе, па купци због тога донесу исхитрену одлуку. Међутим, када се предомисле, често схвате да је из уговора пуно теже изаћи него што је било ући. Зато је важно да се уведе дугме за отказивање, што је једноставан алат са којим ће потрошачи са два клика моћи да одустану од куповине која је обављена преко интернета“ објашњава Борзанова.
У Хрватској је, каже она, онлајн куповина у порасту и данас сваки трећи грађанин редовно купује на овај начин.
„Један од најчешћих разлога због којих ми се људи жале и питају за савет јесте баш онлајн куповина. Често се деси да нису задовољни куповином, али готово половина никада ништа не предузме јер сматра да би процес рекламације трајао предуго, а реч је о малом износу, док четвртина сматра да је процедура раскидања уговора превише компликована“ каже Борзанова. Новим прописом дугме за отказивање ће морати да буде истакнуто на видном месту, а потрошач ће моћи да га „притисне” у року од 14 дана од склапања уговора, ако је био добро обавештен о условима куповине.
Уколико није добио све неопходне информације, његово право се продужава на годину и 14 дана за могућност одустанка од уговора.
Evropska privreda usporava

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Уводи се „дугме” за одустанак од онлајн куповине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.