Европска привреда успорава

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 08:35

Европска привреда успорава

Приход од обвезница еврозоне пао је данас након што су истраживања показала да се економска активност овог блока смањила у јуну. Фото: Unsplash/sunburned_surveyor Коначни композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) је према подацима С&П Глобал у јуну пао на 49,9 поена, дакле у област контракције, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пада економске ективности, преноси Ројтерс.
„Видимо све више сигнала да се економски развој у еврозони успорава“, саопштио је стручњак компаније СЕБ Јуси Хиљанен.
Према његовим речима, Европска централна банка (ЕЦБ) ће на основу летњих економских података донети одлуку о расту референтних каматних стопа.
Каматна стопа ЕЦБ на краткорочне позајмице (ЕСТР) је сада на нивоу од око 3,4 одсто. Тржиште очекује раст каматне стопе на депозите са садашњих 3,5 одсто на 4,0 одсто до краја године, сматра британска агенција.
Немачки економиста Јоахим Нагел, који утиче на економску политику ЕЦБ, данас је поновио свој став да референтне каматне стопе треба да и надаље расту, док италијански стручњак Игнацио Виско сматра да оне треба неко време да остану на истом нивоу да би се сузбила инфлација.
„Већина стручњака у Управном савету ЕЦБ-а сматра да базна инфлација мора да пада неколико месеци пре него што се направи пауза у подизању референтне каматне стопе“, навео је Хиљанен, пренео је Танјуг.
NBS: Međugodišnja inflacija dodatno usporila, u junu iznosila 13,7 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европска привреда успорава се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.