Брнабић: Србија је у дигиталној сфери постала пуноправни члан ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 08:15

Брнабић: Србија је у дигиталној сфери постала пуноправни члан ЕУ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је у последњих шест-седам година сектор информационих и комуникационих технологија ИКТ постао један од три кључна мотора развоја српске економије, додајући да је у првих пет месеци, укључујући и мај, извоз ИКТ услуга достигао 1,3 милиајрди >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << евра, што је за 41 одсто више него лане. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Брнабић је казала да је прошла година у том смислу била рекордна са извозом ИКТ од 2,7 милијарди евра.
Брнабић је на презентацији програма „Дигитална Европа“ у Научно-технолошком парку у Београду рекла да је Србија у овој сфери практично постала пуноправни члан Европске уније. „Потписивањем Споразума о учешћу у програму дигитална Европа крајем јуна у Бриселу и са данашњим даном кад обележавамо први позив да се наше компаније, научни институти, факултети, тимови микро, мала и средња предузећа јаве са својим пројектима за финансирање из програма Дигитална Европа, ми смо практичцно у овој сфери постали пуноправни члан ЕУ“, рекла је Брнабић.
Она је истакла да јој је посебно задовољство због тога имајући у виду да је од 2016. године гурала ову агенду и препознала је као највећи развојни потенцијал Србије. „Сви наши тимови, компаније, микро, мала и средња предузећа, Институти када се пријаве са својим пројектима на позив у оквиру програма Дигитална Европа имаће једнако шансу да добију финансирање као било која компанија, било који факултет, било који тим, научни институт и то је огромна шанса за нас, јер мислим да наши таленти, знање и људи не да не заостају у односу на чланице ЕУ већ смо неки од најбољих“, поручила је премијерка.
Како је додала, Србија има добру шансу да до 2027. године искористи значајан део средстава од 7,5 милијарди евра које је издвојила ЕУ у оквору програма. „Моја порука је да заинтресовани прате позиве и да се пријављују. Ово је оно што може нама да да додатну шамнсу да убрзани развој“, истакла је премијерка.
U Prištini počelo suđenje bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Србија је у дигиталној сфери постала пуноправни члан ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.