Куба осудила резолуцију Европског парламента

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 07:45

Куба осудила резолуцију Европског парламента

Национална скупштина Кубе саопштила је да “снажно осуђује“ резолуцију Европског парламента у којој се критикује стање људских права на Куби и позива на санкције ЕУ против кубанског председника Мигела Дијаз-Канела и других највиших званичника. Фото: Unsplash/Alexander Kunze
“Европском >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << парламенту недостаје морални, политички и правни ауторитет да суди Куби. Ово би могло довести у сумњу циљеве ЕУ у настојању да поново покрене своје односе са Латинском Америком и Карибима“, наводи се у саопштењу кубанске скупштине.

Лидери земаља чланица ЕУ следеће недеље ће се састати са шефовима држава заједнице латиноамеричких и карипских држава (CELAC), односно на првом самиту земаља та два блока у последњих осам година.
У резолуцији Европског парламента наводи се да “аутократски режими не би требало да учествују на таквим самитима“ и оштро се осуђује стање људских права на Куби, уз наводе да би то могло да угрози споразум о сарадњи између Кубе и ЕУ из 2016.
Куба је раније ове седмице поручила да жели јаче односе са европским земљама, али је и оптужила ЕУ да је нетранспарентна и манипулативна.
У резолуцији ЕП такође се позива на “тренутно и безусловно ослобађање неправедно заточених затвореника“, што се углавном односи на стотине Кубанаца који су ухапшени током протеста у јулу 2021. године, највећих још од револуције у тој земљи 1959, додаје Ројтерс.
Министар Вучевић дочекао председника Кубе

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Куба осудила резолуцију Европског парламента се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.