Производња вештачког меса штети околини

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 11:31

Производња вештачког меса штети околини

Недавно завршено истраживање спроведено на универзитету у Калифорнији није још прошло кроз комплетну рецензију, али је верзија пред штампу доступна јавности. Фото: Unsplash/mashkov Већ у овој фази истраживање је подигло прашину јер аутори тврде да производња ћелијског меса више штети >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << околини него месо произведено на фармама, пише „Агроклуб”.
Култивисано месо лабораторијски је произведено и сматра се највернијом имитацијом животињског мишићног ткива које људи вековима користе за исхрану.
До сада се сматрало да је ћелијско (култивисано) месо добијено из животињских станица еколошки одрживије од конвенционално произведене говедине.
Ипак, резултати овог истраживања, уз врло детаљна научна објашњења, сугеришу да је потенцијал глобалног загревања од производње меса из станичних култура од четири до 25 пута већи него онај од производње класичне говедине. Аутори се надају да ће њихово истраживање подстаћи друге научне институције на даља истраживања.
Сточарска производња нас снабдева беланчевинама (месо, млеко, јаја) и чини интегрални део светске производње хране.
Глобална производња меса се повећала са 70,57 милиона тона 1961. године на 337,18 у 2020. години. Очекује се да ће се услед раста становништва потражња за месом и месним производима удвостручити до 2050. године.
Зато научници убрзано покушавају да пронађу технологију која ће омогућити производњу довољне количине беланчевина животињског порекла за исхрану.
Култивисано месо једна је од варијанти која има све више присталица међу иновативним компанијама, али и инвеститорима који улажу у ову индустрију.
Међутим, овакво месо за сада се производи у малим серијама и уз економски губитак, како се закључује, јер технологија није довољно усавршена да би се производ могао назвати еколошки одрживим.
Proizvođači iz Brusa traže jedinstvenu cenu maline

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Производња вештачког меса штети околини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.