Два понашања детета која родитељи не треба да игноришу: Показују да нешто није у реду

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 10:17

Два понашања детета која родитељи не треба да игноришу: Показују да нешто није у реду

Психолози истичу да је важно стално обраћати пажњу на промене понашања код детета. Фото: Pexels/Taryn Elliott Понекад деца не знају како да на прави начин поделе емоције и открију да их нешто мучи, а онда долази до измена у понашању, можда до беса, повлачења у себе, агресије, суза, промена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у начину исхране.
Дечији психолог Сем Вас у једном интервјуу истакао је да постоје 2 знака упозорења која родитељи не треба да игноришу и која могу да укажу да са дететом нешто није у реду. Како сам психолог објашњава, свако дете је различито, свако се суочава са разним изазовима на другачији начин, па је због тога често теже предвидети када постоји проблем.
„Иако је свако дете специфично, ми психолози смо склони да категоризујемо да нешто није у реду са дететом на два различита начина. Први је нешто што у професији називамо екстернализујућим понашањем и настаје када се дете осећа лоше и онда то испољава одређеном агресијом. Тако ће дете најчешће ударати брата или сестру, ломити ствари и слично“, објашњава дечији психолог.
Супротно од агресије и беса, психолог Сем Вас објашњава да постоји и други начин на који деца исказују да их нешто мучи, односно повлаче се у себе и скривају осећања:
„Интернализација је потпуно супротан образац. Такво дете неће показати да има проблеме, већ ће те исте проблеме гомилати у себи“, упозорава психолог који тврди да ће родитељи најлакше препознати ово понашање ако дете одједном почне да избегава да разговара са њима, повлачи се у себе или почиње да избегава да једе.
Уколико приметите наведене промене у понашању код свог детета, разговарајте са њим, покушајте да му се приближите, да му помогнете, а уколико је потребно, ангажујте и стручњака.
Ljudi koji imaju visoko izraženu emocionalnu inteligenciju izgovaraju ove rečenice često!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Два понашања детета која родитељи не треба да игноришу: Показују да нешто није у реду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.