„Пијани сат“ – место које повезује прошлост и садашњост града

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 09:01

„Пијани сат“ – место које повезује прошлост и садашњост града

Кула са сатом која краси Петроварадинску тврђаву већ више од 270 година постала је препознатљиви симбол Новог Сада. Фото: Градске инфо Она је сведок богате културне традиције града и пружа посебан осећај који сеже дубоко у срце.
Да би ова иконична кула остала дуговечна, потребна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је пуно љубави и пажње.
Свакодневно, Лајош Лукач, брижно ручно навија сат и сматра то својом најлепшом обавезом. Фото: Градске инфо То је симбол преданости и бриге према овом изузетном споменику.
Овај сат има посебне карактеристике које га издвајају од осталих, а због којих га Новосађани називају „пијани сат“.
Мала казаљка показује минуте, док велика показује сате, чинећи га јединственим у свом дизајну.
Легенда каже да су казаљке овако постављене зато што је пијани сат некада служио морнарима који су са својих бродова гледали колико је сати због чега је велика казаљка показивала сате јер је видљивија.
На врху сата налази се ветроказ са компасом, који јасно показује стране света.
Уместо копља, на јарболу је постављено срце, симболизујући љубав и духовност. Фото: Градске инфо Сати су исписани римским бројевима, чиме се одашиље симболична веза са хришћанским црквама.
Ова ванвременска кула датира још из средине 18. века и старија је од многих прича које су се генерацијама преносиле у старим новосадским породицама.

Она је постала део идентитета града и извор инспирације за многе локалне уметнике који су на њој пронашли инспирацију за своја дела.
Сахат-кула са својим уникатним карактеристикама, историјским значајем и лепотом, остаје један од најупечатљивијих визуелних симбола Новог Сада.
Она је место које повезује прошлост и садашњост града, остављајући неизбрисив траг у срцима посетилаца и локалног становништва.
Tek je sreda, a Novi Sad gori! (sreda, 12. jul)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Пијани сат“ – место које повезује прошлост и садашњост града се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.