Пет намирница које вам могу помоћи ако имате слабу концентрацију и памћење: За бољи рад мозга уврстите их у своје јеловнике

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 09:00

Пет намирница које вам могу помоћи ако имате слабу концентрацију и памћење: За бољи рад мозга уврстите их у своје јеловнике

Идеална храна за бољи рад мозга. Фото: Pexels/Tetyana Kovyrina Храна погодна за мозак може вам помоћи да одржите оштар ум и може побољшати вашу способност да обављате одређене менталне задатке, као што су памћење и концентрација.
Мозак је наш најважнији орган. Као „контролни центар“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << он је одговоран за сваку функцију тела – од дисања и рада срца, до нашег кретања и размишљања. Ово је главни разлог зашто вам конзумирање одређене хране може помоћи да ваш мозак буде у форми. Наставите да читате да бисте открили намирнице које можете додати својој исхрани и побољшати памцћење.
Масна риба Када говоримо о храни која подстиче здравље мозга и, самим тим, памћење, масне рибе су често на врху листе. Говоримо о рибама као што су лосос, пастрмка, туњевина, харинга и сардине, које обезбеђују омега-3 масне киселине у вашој исхрани.
Броколи Броколи је препун моћних биљних једињења, укључујући антиоксиданте. Такође је веома богат витамином К који је, према релевантним истраживањима, повезан са бољим памћењем и бољом когницијом. Осим витамина К, броколи је одличан додатак вашој исхрани из још једног разлога. Садржи низ антиинфламаторних и антиоксидативних једињења, која јачају заштиту мозга од разних оштећења.
Боровнице Боровнице пружају многе здравствене предности, укључујући и оне које су специфичне за ваш мозак. Боровнице, као и друге јарко обојене бобице, дају антоцијанине, групу биљних једињења са антиинфламаторним и антиоксидативним ефектима.
Антиоксиданси делују против оксидативног стреса и упале, стања која могу допринети старењу мозга и неуродегенеративним болестима. Утврђено је да се неки од антиоксиданата у боровницама акумулирају у мозгу и помажу у побољшању комуникације између можданих ћелија. Према сродним истраживањима, боровнице могу помоћи у побољшању памћења и одређених когнитивних процеса код деце и старијих особа. Пробајте их са житарицама, додајте их у смоотхие или јогурт, или само као ужину.
Орашасти плодови Бројне студије су показале да конзумирање орашастих плодова може побољшати здравље срца, што је уско повезано са здравим мозгом. Неколико хранљивих састојака у орашастим плодовима, као што су добре масти, антиоксиданси и витамин Е, оправдавају зашто ораси заузимају место на листи суперхране која побољшава памц́ење и здравље мозга.
Јаја Јаја су веома добар додатак вашој исхрани. Разлог? Она су богат извор многих хранљивих материја повезаних са здрављем мозга, укључујући витамине Б6 и Б12, фолне киселине и холина. Холин је важан микронутријент који помаже у регулисању расположења и памћења. Две раније студије су откриле да је већи унос холина повезан са бољом меморијом и менталном функцијом.
Psihologija putovanja: Kako se nositi sa strahom od letenja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пет намирница које вам могу помоћи ако имате слабу концентрацију и памћење: За бољи рад мозга уврстите их у своје јеловнике се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.