Лакапел: ЕУ неправедно строга према Србији, Срби на КиМ трпе агресију

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 08:46

Лакапел: ЕУ неправедно строга према Србији, Срби на КиМ трпе агресију

Посланик Европског парламента Жан-Лин Лакапел оценио је да ЕУ према Србији има неправедно строг однос и да на Београд врши неосноване притиске да уведе санкције Русији и призна независност тзв. Косова. Фото: Танјуг/АР/Jean-Francois Badias
Лакапел, који је посланик Европског парламента >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << из Групације идентитет и демократија (ИД) је за Танјуг изразио и забринутост због положаја Срба на КиМ.

Званични став Групе ИД је и даље противљење било каквом ширењу Европске уније, рекао је јуче Лакапел, додајући да уколико, међутим, дође до таквог проширења, из ИД верују да ће Србија бити најбољи кандидат због своје блискости и веза са земљама чланицама и “подржавају признавање таквих веза“.
“Узимајући у обзир пријатељство, историју и изузетно блиске односе, како између Француске и Србије, тако и између Србије и Европе, сматрамо да је Србија озбиљан кандидат да се у будућности интегрише у ЕУ и ми ћемо бити у стању да подржимо такву кандидатуру“, рекао је Лакапел.
Посланик ЕП из Групације идентитет и демократија је оценио да Европска унија према Србији има изутетно строг однос и да врши притисак на Србију преко два механизма, од којих се један односи на присиљавање Београда да уведе санкције Русији, а други на признавање независности тзв. Косова.
Лакапел наводи да може да разуме осуде Москве из ЕУ због руске инвазије на Украјину, али да не може да разуме да се Србија која је 10 година била под санкцијама, присиљава да исте такве санкције уведе историјским пријатељима.
“Други проблематични аспект је притисак који Европска унија врши када је у питању признавање Косова, како би се Србија сутра прикључила ЕУ. Чини ми се да овде имамо једну правду која функционише у две брзине“, рекао је Лакапел.
Он је изразио забринутост због актуелне ситуације на КиМ и положаја у којем се налазе Срби у покрајини, који, како је навео, трпе значајне провокације и агресију привремених приштинских институција.
Лакапел је такође нагласио да разуме да Србија не може да призна независност тзв. Косова, које је, како је рекао, “историјска колевка“ Србије.
Ораховац: Уништен мурал посвећен Новаку Ђоковићу

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лакапел: ЕУ неправедно строга према Србији, Срби на КиМ трпе агресију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.