Произвођачи из Бруса траже јединствену цену малине

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 08:30

Произвођачи из Бруса траже јединствену цену малине

Произвођачи незадовољни ниском откупном ценом малине блокирали су овог викенда на један сат пут ка Копаонику на улазу у Брус, из правца Крушевца. Фото: Unsplash/yoyoqua Разлог је то што су им, као су пренели медији, хладњачари понудили за прву класу малине од 160 до 180 динара по килограму >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за другу класу 120, а трећу 80 динара. То је, како тврде не само неисплативо за бербу јер морају да плате и раднике, већ и прилично неправедно према произвођачима из овог краја.
Они траже да се уведе јединствена цена за ово воће, будући да у другим крајевима Србије хладњаче мaлину плаћају знатно више у откупу.
Као пример су навели цене у Крупњу, Ариљу, Ивањици, у Јошаничкој Бањи, Куршумлији где је откупна цена 240 динара, па траже да тако буде и у Брусу. Њихов захтев упућен је Министарству пољопривреде да ургира и преговара са хладњачарима, да би се постигла јединствена цену на нивоу Србије.
Подсетимо, пре недељу дана после дугих преговора али и неизвесности, један од највећих откупљивача, хладњачара у Србији изашао је са откупном ценом од 240 динара за килограм овог воћа. Неколико дана касније у Влади Србије одржан је састанак због актуелне ситуације на тржишту малина, на коме се разговарало о трошковима производње и откупној цени. Састанку су присуствовали малинари, хладњачари и представници Министарства пољопривреде, али договор о откупној цени није постигнут.
Став државе је да не може да утиче на цену малине, већ само да ствара добру пословну климу, контролише квалитет тог воћа и прати шта улази у земљу. Ипак дошло се до одређеног закључка да би и остали откупљивачи требало да прате цену од 240 динара, а да након завршетка уговарања са купцима направе пресек стања са својим кооперантима, и уколико буде простора побољшају првобитне услове пословања.
Ситуација са овим воћем слична је и на другим тржиштима. Малинарима у Пољској и Украјини нуде евро, односно око пола евра за килограм тог воћа, што је изазвало опште незадовољство међу произвођачима.
Bez prava na otpremninu u slučaju prestanka rada poslodavca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Произвођачи из Бруса траже јединствену цену малине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.