Без права на отпремнину у случају престанка рада послодавца

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 08:25

Без права на отпремнину у случају престанка рада послодавца

Због ликвидације предузећа у власништву турске компаније „Џинси” из Лесковца око 700 радника остало је прошле седмице без посла. Фото: Unsplash/Unsplash+ У свету се то неретко дешава, а у Србији све чешће и то да о престанку рада фирме послодавци своје запослене обавештавају порукама. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << То је управо урадило руководство компаније „Џинси”, да би после серије протеста радника испред текстилне фабрике, у међувремену од надлежних стигла још једна циркуларна порука.
У њој је руководство обавестило запослене да је постигло споразум за корејском „Јуром” о томе да се тамо запосле. Ипак, и ранијих година у Србији је било примера који сведоче да су послодавци имејлом и телефонским порукама обавештавали раднике о отказима.
Тако је „Шинвон” пре две године обавестио своје запослене да им уговор на одређено време неће бити продужен и да дођу да преузму решење.
Такав потез послодавца је, како наглашава проф. Марио Рељановић, научни сарадник на Институту за упоредно право, у складу са законом, јер на тај начин запослени се заправо само обавештава да његов радни однос престаје истеком уговора о раду. „Што се тиче случаја „Џинси”, ако је послодавац обавестио раднике да предузеће иде у ликвидацију СМС-ом или имејлом, то није недозвољено. Свакако се може поставити питање зашто се то није урадило на други начин, директним разговором са радницима и, још важније, зашто се није најавило унапред да ће до таквог нечег доћи“ каже Рељановић. Додаје да у Србији право на информисање запослених постоји само на рудиментарном нивоу и углавном се не поштује.
„Отуда је ова драгоцена информација стигла са закашњењем, и радници су стављени пред свршен чин, што је некоректно понашање, али само по себи није незаконито. Уколико је, међутим, послодавац обавестио запослене тим истим СМС-ом да им престаје радни однос, тако нешто није дозвољено нити се може сматрати да је такав престанак радног односа законит“ објашњава Рељановић.
EU mora da krnji budžet za 2024. da bi pomogla poljoprivrednicima

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Без права на отпремнину у случају престанка рада послодавца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.