Немачка истрага саботаже на Северном току пронашла на јахти трагове експлозива

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 08:16

Немачка истрага саботаже на Северном току пронашла на јахти трагове експлозива

Немачка је пронашла трагове подморског експлозива у узорцима узетим са јахте за коју се сумња да је „можда коришцена за транспорт експлозива“ у саботажи на гасоводу Северни ток, саопштено је у писму које је та земља заједно са Шведском и Данском упутила Савету безбедности >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << УН. Фото: Танјуг/AP/Swedish Coast Guard
Серија до сада необјашњених експлозија прекинула је гасоводе Северни ток 1 и 2 који повезују Русију и Немачку испод Балтичког мора прошлог септембра, у ексклузивним економским зонама Немачке, Шведске и Данске.
Свака од њих води одвојену истрагу и послала је најновије информације, у које је увид имао Ројтерс, уочи састанка 15-чланог Савета безбедности у уторак на захтев Русије, која тврди да није обавештавана о току истрага.
Ниједна истрага није завршена и за сада се још не може реци када ће бити окончане. Природа аката саботаже је без преседана, а истраге су сложене, написали су Немачка, Шведска и Данска у заједничком писму у коме су ажуриране информације о истрази.
У заједничком писму се наводи да Немачка истражује „сумњиви закуп једрилице “ која је изнајмљена на начин да „сакрије идентитет правог закупца“.
Немачка још испитује прецизан курс пловила.
Сумња се да је ово пловило можда коришцено за транспорт експлозива који је експлодирао на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2. У узорцима узетим са пловила током истраге пронађени су трагови подморског експлозива“, наводи се у извештају немачке истраге.
Додаје се да је према проценама стручњака могуће да су обучени рониоци могли да закаче експлозив на местима где је дошло до оштецења гасовода Северни ток 1 и Северни ток 2, који су положени на морско дно на дубини од око 70 до 80 метара“.
У овом тренутку није могуће поуздано утврдити идентитет починилаца и њихове мотиве, посебно у вези са питањем да ли је инцидентом управљала држава или актер у име државе, наводи се у писму извештају о истрази Немачке.
Москва тврди да иза експлозија стоји Запад, а западне владе негирају умешаност, као и Украјина, која се бори против руске агресије након напада Москве у фебруару 2022., преноси Ројтерс.

Ердоган условио чланство Шведске у НАТО са приступањем Турске ЕУ

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка истрага саботаже на Северном току пронашла на јахти трагове експлозива се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.