Да ли постоји идеално време за узимање пробиотика? Ево од чега зависи

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 08:00

Да ли постоји идеално време за узимање пробиотика? Ево од чега зависи

Пробиотици пружају бројне предности јер садрже живе микроорганизме, као што су бактерије или квасац, који подржавају здраве бактерије у вашим цревима
Често питање које се поставља у вези са пробиотицима је да ли постоји идеално време за њихово конзумирање. Фото: Pexels/Alicia >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Harper Неки произвођачи пробиотика препоручују узимање суплемента на празан стомак, док други саветују да их узимате уз храну. Иако је тешко измерити одрживост бактерија код људи, нека истраживања сугеришу да микроорганизми Саццхаромицес боулардии преживљавају у једнаком броју са или без оброка. С друге стране, Lactobacillus и Bifidobacterium најбоље преживљавају када се узимају до 30 минута пре оброка.
Састав оброка може помоћи Микроорганизми који се користе у пробиотицима су тестирани како би се осигурало да могу да преживе различите услове у вашем стомаку и цревима. Ипак, узимање пробиотика са одређеном храном може оптимизирати њихове ефекте. У једној студији, стопе преживљавања микроорганизама у пробиотицима побољшале су се када се додатак узимао уз овсену кашу или млеко са ниским садржајем масти, у поређењу са оним када се узимао само са водом или соком.
Ово истраживање сугерише да мала количина масти може побољшати преживљавање бактерија у вашем дигестивном тракту. Пробиотици Lactobacillus такође могу боље да преживе поред шећера или угљених хидрата, јер се ослањају на глукозу када су у киселој средини.
За шта се користе пробиотици? Пробиотици могу да одрже ваша црева здравим спречавањем раста штетних организама, јачањем цревне баријере и обнављањем бактерија након поремећаја услед болести или лекова као што су антибиотици. Неки од живих микроорганизама у пробиотичким суплементима се такође налазе у храни која је природно узгајана или ферментисана, укључујући јогурт, кефир и кисели купус.
Da li znate šta znače trougao, krug i kvadrat na etiketi Zarine garderobe?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли постоји идеално време за узимање пробиотика? Ево од чега зависи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.