Северна Кореја испалила балистичку ракету дугог домета

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 07:46

Северна Кореја испалила балистичку ракету дугог домета

Севернокорејска далекометна балистичка ракета испаљена јутрос прелетела је око 1.000 километара пре него што се срушила у воду код источне обале, саопштио је Заједнички генералштаб Јужне Кореје. Фото: Танјуг/AP/Malcolm Denemark/Florida Today
Јапанска обалска стража, позивајући се на Министарство >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одбране, саопштила је да је ракета лансирана у 9:59 сати по локалном времену и пала у Јапанско море, такође познато као Источно море, у 11:15 сати.

Време лета је слично као код севернокорејских ракета тестираних у марту и априлу ове године. Обе су биле интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ), оружје домета да погоди континенталне Сједињене Америчке Државе, преноси Си-Ен-Ен (ЦНН).
Лансирање је уследило након што је Пјонгјанг раније ове недеље запретио да ће оборити америчке војне извиђачке авионе који лете изнад оближњих вода у Источном мору.
Севернокорејски лидер Ким Јо Џонг, високи севернокорејски званичник и сестра Ким Џонг Уна, упозорили су да је амерички шпијунски авион у понедељак најмање осам пута ушао у економску зону Северне Кореје, пренела је у уторак севернокорејска национална новинска агенције КЦНА.
У случају поновљеног илегалног упада, америчке снаге ће доживети веома критичан лет, упозорио је Ким у саопштењу.
Лансирање пројектила и ватрена реторика, иако нису неуобичајени за Пјонгјанг, долазе усред појачаних тензија док Вашингтон и Сеул појачавају одбрамбену сарадњу, а лидери Јужне Кореје, Јапана и САД на самиту НАТО-а у Виљнусу размотриће и питање Северне Кореје.
НАТО-а је у уторак позвао Северну Кореју да напусти програме балистичких пројектила и нуклеарног оружја, који су у супротности са резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.
Северна Кореја није показала никакве знаке да је вољна да се укључи у преговоре са Вашингтоном или Сеулом.
Орбан: Украјини треба испоручити мир, а не оружје

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Северна Кореја испалила балистичку ракету дугог домета се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.