Србија има тенденцију ка порасту наталитета

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 07:30

Србија има тенденцију ка порасту наталитета

Шеф Одсека за демографију и статистику у Републичком заводу за статистику Гордана Бјелобрк рекла је данас да је позитиван знак то што је прошле године у односу на 2021. рођено 520 беба више и да постоји тенденција ка порасту новорођених. Фото: Pixabay/serrano1004
„Ако би се сваке године >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << увећавао број живорођених, овако или по већој стопи, свакако да би утицало на потенцијал који ће за 15 до 20 година учествовати у репродукцији, јер то су генерације које су данас рођене и које ће дати пуни допринос када напуне довољно година старости да могу да учествују и у рађању и као радни потенцијал ове земље“, рекла је Бјелобрк за Танјуг.

Поводом Светског дана становништа, Бјелобрк је навела да глобална популација расте, подсећајући да на свету има око осам милијарди становника чија је просечна животна старост 31. годину, као и да се у Србији бележи пад и да је просечна животна старост нашег становника 44 године.
„Становништво није равномерно распоређено, то је највећи проблем, јер онда долази до трошења других ресурса као што су храна и вода, и неопходно је усагласити стопу раста становништва у појединим областима света, као и расподелу других ресурса неопходних за живот“, рекла је Бјелобрк.
Бјелобрк наводи да стопа рађања спада међу највеће демографске проблеме у Србији, затим велика смртност која је владала током пандемије, али и миграције „које заслужују посебну пажњу“.
„Треба да радимо на позитивном амбијенту који ће омогућити да млади људи остану у земљи како би се, барем, успорио њихов одлазак из земље. Нека буду ту, нека раде, нека стварају породицу и постају родитељи, а ми ћемо лако измерити резултате“, казала је Бјелобрк.
Рекла је, такође, да демографска слика у Србији не може тако брзо да се промени и да је потребна минимум једна деценија како би са сигурношћу могло да се каже да се иде ка демографском опоравку земље.
Мере за повећање наталитета дају резултате

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србија има тенденцију ка порасту наталитета се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.